Kurczak duszony w porach

Kurczak duszony w porach

Kurczak duszony w porach to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań na bazie mięsa. Ten przepis jest idealny dla osób szukających ciekawych smaków i odkrywczych połączeń. Filet z kurczaka, zasłodzony delikatnie duszonymi porami, tworzy wyrazisty, ale jednocześnie subtelnym w smaku danie. Drobno krojone pory nadają potrawie niepowtarzalnego aromatu i świetnie komponują się z mięsem, podkreślając jego soczystość. Przepis na kurczaka duszonego w porach to doskonały wybór na rodzinny obiad, ale sprawdzi się również podczas uroczystego przyjęcia. Mnogość smaków zachwyci Twoich gości i z pewnością zostanie doceniona przez najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 średnie pory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do kurczaka
  • Zioła prowansalskie
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • Olej

Kurczak duszony w porach – jak zrobić?

  1. Fileta opłukaj i pokrój w kostkę.
    Pora i cebulę obierz i pokrój w pół plasterki.
    Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę chwilę podsmaż dodaj pora, a następnie fileta i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi duś około 20 minut, w razie potrzeby podłej wodą, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia serka.

Kurczak duszony w porach – dodatkowe informacje

Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KURCZAK CURRY Z RYŻEM Z PIEKARNIKA
Następny przepis: Kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode