KURCZAK CURRY Z RYŻEM Z PIEKARNIKA
Dzisiaj pragniemy przedstawić recepturę na wyśmienite danie kuchni azjatyckiej – Kurczak Curry z Ryżem z Piekarnika. Ta niesamowita kompozycja składników zachwyca intensywnością smaków, a sos curry nadaje ryżowi niepowtarzalnego aromatu. To danie to idealne połączenie kurczaka, który stanowi doskonałe źródło białka, z ryżem będącym bogatym źródłem węglowodanów. Curry dodaje egzotycznego smaku, który pobudza zmysły kulinarne. To prawdziwa uczta dla miłośników kuchni orientalnej, a przy tym, proste do zrobienia w domowych warunkach. Zróbcie sobie ucztę – zapraszamy do odkrywania smaku curry w zupełnie innej, piekarnikowej odsłonie.
Składniki:
- 2 torebki ryżu, najlepiej jaśminowego albo basmati
- 2 duże cebule
- 1 sztuka pierś z kurczaka lub skrzydełka
- zalewa:
- pół kostki masła
- 1 łyżka vegety
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka wody do podlania
Kurczak curry z ryżem z piekarnika – jak zrobić?
- Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż, rozkładam go równo, następnie na to wykładam cebulę pokrojoną w pióra i przyprawionego kurczaka wg własnego uznania (ja pokroiłam pierś z kurczaka w kostkę i przyprawiłam solą, papryką słodką, curry). Wszystko zalać zalewą.
- Zalewa: Rozpuszczam masło, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.
- Piekę w temp 180°C z termoobiegiem przez około 1,5 godziny. Gdy minie około 50-60 minut albo gdy zobaczę, że nie ma już wody w ryżu polewam 1 szklankę na całość.
- Smacznego! 🙂
Unikalne słowa kluczowe: ryż w sosie curry
xxxx – dodatkowe informacje
Można do tej potrawy użyć zwykłego ryżu choć bardziej mi smakuje ryż basmati lub jaśminowy (są delikatniejsze i sypkie)
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak curry z pomidorami
Następny przepis: Kurczak duszony w porach