Kurczaczki z jajek na twardo

Kurczaczki z jajek na twardo

Przygotowaliśmy dla Was przepis na ciekawy i oryginalny sposób prezentacji jajek na twardo. Nasze „Kurczaczki z jajek na twardo” to zarówno smaczna propozycja na przekąskę, ale przede wszystkim genialny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu. Dzięki tej idei, zwykły kurczak z jajka zamieni się w prawdziwe jajeczne zwierzątko, które z pewnością spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Na ich stworzenie będziecie potrzebować kilku składników, które z łatwością znajdziecie w swojej kuchni. Usłyszymy same zachwyty!

Składniki:

  • jajka – dowolna ilość
  • marchew – na większą ilość z pewnością wystarczy jedna lub dwie
  • szczypiorek – do utworzenia oczek

Kurczaczki z jajek na twardo – jak zrobić?

  1. Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy ze skorupki. Marchewkę również gotujemy, a kiedy już ostygnie kroimy na plasterki. Z każdego plasterka wycinamy nożykiem grzebień dla kurczaczka. Następnie w jajku robimy nacięcie, od czubka do 1/3 wysokości jajka. W nacięcie wkładamy utworzony z marchewki grzebień. Nieco poniżej robimy kurczaczkowi oczka ze szczypiorku oraz nosek z marchewki. I jajka-kurczaczki gotowe.

Kurczaczki z jajek na twardo – dodatkowe informacje

Wykorzystane marchewki powinny być większe, by grzebień kurczaka był ładniejszy. Oczka zamiast szczypiorku można również wykonać np. z ziela angielskiego. Jeśli nie lubimy gotowanej marchewki lub nie mamy czasu, śmiało możemy wykorzystać surową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczaczki - jajka faszerowane z curry
Następny przepis: Kulki z kurczaka w cieście kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode