KULKI TIRAMISU
Zanurz się w aromatyczne doznania włoskiej klasyki w innowacyjnym wydaniu, dzięki przepisowi na kulki tiramisu. Te małe, okrągłe skarby to prawdziwe symbole sztuki cukierniczej combine, łączące w sobie tradycyjne składniki tego popularnego deseru. Miękki biszkopt nasączony espresso, uzupełniony kremową mascarpone i aromatycznym kakao, w tej wersji prezentuje się w zupełnie nowej, poręcznej formie. Z pewnością będzie to smaczny odkrycie dla miłośników włoskich specjałów, a także dla tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych smaków. Kulki tiramisu, doskonałe na każdą okazję, nadadzą Twojemu spotkaniu klimat słodkiej, włoskiej dolce vita.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 140g biszkoptów podłużnych
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki amaretto
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kakao
Kulki tiramisu – jak zrobić?
- Kawe rozpuscic w 6 lyzkach goracej wody i dodac do niej amaretto.
- Biszkopty zmiksowac i polaczyc z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz kawa z amaretto.
- Gotowa mase wlozyc na 15 minut do lodowki, ze schlodzonej formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtaczac w kakao.
Kulki Tiramisu – dodatkowe informacje
Zamiast kakao można użyć ciastka amaretki zmiksowane na puch i w nim obtaczać. Przechowywać w lodówce, ponieważ schłodzone są lepsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kulki rumowe, daktylowo - orzechowe
Następny przepis: Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie