Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym

Krwawa Mary/Bloody Mary – oryginalny drink z sokiem pomidorowym

Krwawa Mary, znana również jako Bloody Mary, to klasyczny koktajl, który zasłynął na całym świecie dzięki swojemu charakterystycznemu smaku i wyglądowi. Sekretem tego niepowtarzalnego drinka jest jego główny składnik, sok pomidorowy połączony z wódką. To oryginalne i unikalne połączenie zapewnia idealną równowagę między słodyczą i pikantnością, co czyni go idealnym wyborem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Niezależnie od okazji, Krwawa Mary zawsze przyciąga uwagę swoją intensywną czerwoną barwą i bogatym smakiem. Przygotowanie tego drinka to czysta przyjemność, a jego degustacja – niezapomniane doświadczenie.

Składniki:

  • 90 ml wódki (zmniejszyłam ilość)
  • 180 ml soku pomidorowego
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2-3 krople sosu tabasco
  • 1 szczypta (*) soli selerowej (solidna)
  • 1 szczypta soli zwykłej (solidna)
  • 1 szczypta pieprzu (solidna)
  • Dodatkowo:
  • lód w kostkach (pominęłam)
  • Dekoracja:
  • plaster cytryny (opcjonalnie)
  • listki/łodyga selera naciowego (u mnie natka pietruszki)

Krwawa mary/bloody mary – oryginalny drink z sokiem pomidorowym – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki wymieszać z lodem (lód pominęłam) – najlepiej za pomocą shakera.
  2. Całość przecedzić do szklanki (**) z 2-3 kostkami lodu i udekorować. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Sok pomidorowy z wódką to popularny drink znany jako bloody mary drink or krwawa mary. Można także nazwać go wódką z sokiem pomidorowym. Jest to oryginalny i smaczny drink, który można łatwo przygotować.

Porady – Dodatkowe informacje

(*) Wg oryginalnego przepisu – moja oryginalna szczypta = jednym wstrząśnięciem buteleczką, czy solniczką/pieprzniczką. (**) Krwawa Mary podawana jest w wąskiej i wysokiej szklance typu Collins. Niektórzy preferują typ Highball.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Następny przepis: Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode