Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem

Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem

Witajcie miłośnicy smakowitych wypieków! Przedstawiamy przepis na niebywale kuszące ciasto kruszonkowe z budyniem i agrestem. Ta deska pełna jest delikatnej słodkości owoców, której dodatkowy smak podkreśla waniliowy budyń. Warstwa kruchego ciasta jest idealnym tłem dla delikatnego budyniu i kwasu agrestu, tworząc harmonijną całość. Ciasto agrestowe z budyniem jest idealne na letnie popołudnie, zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje. Niezwykłe połączenie smaków ze sobą sprawi, że nikt nie będzie mógł mu się oprzeć. Więc jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalnym deserem, ten przepis jest dla ciebie!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 łyżki cukru
  • Masa budyniowa:
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • Ponadto:
  • 500 g agrestu
  • Cukier puder do posypania

Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem – jak zrobić?

  1. Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem 1.
    Ciasto
    Do naczynia wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło (w temperaturze pokojowej) i rozetrzeć je palcami z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba cukry, wyrobić między palcami na kruszonkę.
    Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie i delikatnie wlepić w dno formy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (z termoobiegiem).
  2. Masa budyniowa
    Do kubka wlewamy 150 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło – zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy, mieszając co jakiś czas.
    Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, następnie masę budyniową wylewamy na ciasto, kładziemy agrest, posypujemy go cukrem i na końcu posypać pozostałą kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem) do zezłocenia się ciasta.

Słowa kluczowe: ciasto agrestowe z budyniem.

Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem – dodatkowe informacje

Ciasto agrestowe z budyniem można przygotować również z innymi owocami. W przypadku zmiany owocu, należy dostosować ilość cukru do posypania owoców w zależności od ich słodkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym
Następny przepis: KRYZYSOWE RACUSZKI BEZ JAJEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode