Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem
Witajcie miłośnicy smakowitych wypieków! Przedstawiamy przepis na niebywale kuszące ciasto kruszonkowe z budyniem i agrestem. Ta deska pełna jest delikatnej słodkości owoców, której dodatkowy smak podkreśla waniliowy budyń. Warstwa kruchego ciasta jest idealnym tłem dla delikatnego budyniu i kwasu agrestu, tworząc harmonijną całość. Ciasto agrestowe z budyniem jest idealne na letnie popołudnie, zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje. Niezwykłe połączenie smaków ze sobą sprawi, że nikt nie będzie mógł mu się oprzeć. Więc jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalnym deserem, ten przepis jest dla ciebie!
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 łyżki cukru
- Masa budyniowa:
- 100 g masła
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- Ponadto:
- 500 g agrestu
- Cukier puder do posypania
Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem – jak zrobić?
-
1.
Ciasto
Do naczynia wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło (w temperaturze pokojowej) i rozetrzeć je palcami z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba cukry, wyrobić między palcami na kruszonkę.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie i delikatnie wlepić w dno formy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (z termoobiegiem). -
Masa budyniowa
Do kubka wlewamy 150 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło – zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy, mieszając co jakiś czas.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, następnie masę budyniową wylewamy na ciasto, kładziemy agrest, posypujemy go cukrem i na końcu posypać pozostałą kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem) do zezłocenia się ciasta.
Słowa kluczowe: ciasto agrestowe z budyniem.
Kruszonkowe ciasto z budyniem i agrestem – dodatkowe informacje
Ciasto agrestowe z budyniem można przygotować również z innymi owocami. W przypadku zmiany owocu, należy dostosować ilość cukru do posypania owoców w zależności od ich słodkości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym
Następny przepis: KRYZYSOWE RACUSZKI BEZ JAJEK