Kruchy mazurek z marmoladą
Kruchy mazurek z marmoladą to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Mazurek to niezmienny element polskich świąt, ceniony za swoją smaczną i atrakcyjną formę. W naszym przepisie kruchy mazurek łączy w sobie idealnie chrupiący spód z delikatną marmoladą owocową, co tworzy wyjątkowe połączenie smaków. To idealne uzupełnienie świątecznego menu, które z pewnością zadowoli wszystkich gości. Zarówno dorosłym, jak i dzieciom trudno będzie oprzeć się tej kuszącej słodkości. Kruchy mazurek z marmoladą to także okazja do kreatywnego wykorzystania różnego rodzaju ozdób.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 margaryna
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Dodatkowo:
- blacha wyłożona papierem do pieczenia
- tależ
- radełko
- foremka kwiatek
- 4 łyżki dżemu
- 2 łyżki kajmaku
- białko do posmarowania
- cukier do posypania
- cukier puder do posypania
- 1 rozkłute białko
- Polewa:
- 1 czekolada
- 4 łyżki mleka
Kruchy mazurek z marmoladą – jak zrobić?
- Z mąki, cukru pudru, margaryny, soli, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij i rozwałkuj. Za pomocą talerza i radełka wytnij dwa koła, bo mazurki będą dwa. Foremką kwiatkiem wytnij kwiatki.
- Koła umieść na blasze. Ponakuwaj widelcem i posmaruj roztrzepanym białkiem. Ranty kół obłóż kwiatkami, natomiast środki posmaruj dżemem.
- Z pozostałego ciasta powycinaj ciastka, piecz w pierniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 minut.
- Czekoladę rozpuść z mlekiem w rondelku. Polej środki mazurków. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj mazurki kajmakiem oraz ciasteczkami i pisakami.
- Ciastka po umieszczeniu na blasze smaruj białkiem i posypuj, upiecz i osyp cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Można zrobić każdy inny kształt mazurka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli
Następny przepis: Kruchy placek ze śliwką i kruszonką