Kruchy mazurek z marmoladą

Kruchy mazurek z marmoladą

Kruchy mazurek z marmoladą to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Mazurek to niezmienny element polskich świąt, ceniony za swoją smaczną i atrakcyjną formę. W naszym przepisie kruchy mazurek łączy w sobie idealnie chrupiący spód z delikatną marmoladą owocową, co tworzy wyjątkowe połączenie smaków. To idealne uzupełnienie świątecznego menu, które z pewnością zadowoli wszystkich gości. Zarówno dorosłym, jak i dzieciom trudno będzie oprzeć się tej kuszącej słodkości. Kruchy mazurek z marmoladą to także okazja do kreatywnego wykorzystania różnego rodzaju ozdób.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • blacha wyłożona papierem do pieczenia
  • tależ
  • radełko
  • foremka kwiatek
  • 4 łyżki dżemu
  • 2 łyżki kajmaku
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania
  • cukier puder do posypania
  • 1 rozkłute białko
  • Polewa:
  • 1 czekolada
  • 4 łyżki mleka

Kruchy mazurek z marmoladą – jak zrobić?

  1. Z mąki, cukru pudru, margaryny, soli, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij i rozwałkuj. Za pomocą talerza i radełka wytnij dwa koła, bo mazurki będą dwa. Foremką kwiatkiem wytnij kwiatki.
  2. Koła umieść na blasze. Ponakuwaj widelcem i posmaruj roztrzepanym białkiem. Ranty kół obłóż kwiatkami, natomiast środki posmaruj dżemem.
  3. Z pozostałego ciasta powycinaj ciastka, piecz w pierniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 minut.
  4. Czekoladę rozpuść z mlekiem w rondelku. Polej środki mazurków. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj mazurki kajmakiem oraz ciasteczkami i pisakami.
  5. Ciastka po umieszczeniu na blasze smaruj białkiem i posypuj, upiecz i osyp cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Można zrobić każdy inny kształt mazurka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli
Następny przepis: Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode