Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Te pyszne, kuszące aromatem pierożki doskonale sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach, a także na wigilijnym stole. Cienkie, delikatne ciasto drożdżowe, wypełnione aromatycznym farszem z grzybów to kulinarna podróż pełna smaków i aromatów. Ten przepis na pierogi drożdżowe z grzybami stanowi idealną propozycję dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycji z nowoczesnością. Wyjątkowy smak tych pierożków wprawi Was w zachwyt – i to nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 50 dag leśnych grzybów (u mnie czerwone kozaki)
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kminek mielony według uznania
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszek

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami – jak zrobić?

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.
  2. Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu (grzyby puszczą trochę wody), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.
  3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.
  4. Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
  5. Podajemy i smacznego życzę.

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucho-drożdżowe pierogi
Następny przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode