Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Te pyszne, kuszące aromatem pierożki doskonale sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach, a także na wigilijnym stole. Cienkie, delikatne ciasto drożdżowe, wypełnione aromatycznym farszem z grzybów to kulinarna podróż pełna smaków i aromatów. Ten przepis na pierogi drożdżowe z grzybami stanowi idealną propozycję dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycji z nowoczesnością. Wyjątkowy smak tych pierożków wprawi Was w zachwyt – i to nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- około pół szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 5 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 50 dag leśnych grzybów (u mnie czerwone kozaki)
- 1 duża cebula
- sól do smaku
- 1 łyżka masła
- pieprz czarny mielony do smaku
- kminek mielony według uznania
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło do posmarowania blaszek
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami – jak zrobić?
- Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.
- Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu (grzyby puszczą trochę wody), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.
- Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
- Podajemy i smacznego życzę.
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucho-drożdżowe pierogi
Następny przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli