Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą to wyjątkowe danie, idealne na eleganckie spotkania ze znajomymi czy rodziną. Kuszą apetycznym wyglądem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Delikatne, kruche ciasto pięknie komponuje się z aromatycznym farszem z tuńczyka i jajecznicy. Ten niebanalny przepis wyróżnia się prostotą wykonania i doborem składników, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Poprzez ich kombinację powstaje danie eleganckie, ale i sycące. Tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą to istne mistrzostwo kulinarnego rzemiosła. Jajecznica z tuńczykiem to oryginalny sposób na wykorzystanie popularnych składników w niecodziennym wydaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół małej łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • Nadzienie:
  • 6 dużych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki (foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy.
  2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.
  3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM
Następny przepis: Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode