Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką

Przygotuj się na niecodzienny smakowy doznania. Zapraszamy do odkrycia naszego ulubionego wariantu ciasta wiśniowego z budyniem – kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką. To wykwintne połączenie słodkiego kruchego ciasta, soczystych wiśni i delikatnej budyniowej pianki. Przepis, który stanowi prawdziwą ucztę dla wszystkich miłośników deserów. Idealny na letnie popołudnia lub jako deser po obiedzie. Odpowiada zarówno miłośnikom owocowych smakołyków, jak i fanom tradycyjnych wypieków. Bez wątpienia jest to ciasto, które zachwyci każdego. Zapewnij sobie i swoim najbliższym prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego bądź aromatu
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • 500 g wiśni ze słoika bądź innych owoców tj. jagód, malin, borówek amerykańskich (owoce mogą być również mrożone, ale do ciasta nie rozmrażamy wcześniej)
  • cukier puder do posypania

Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką – jak zrobić?

  1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części – ok 60% i 40%. Każdy kawałek ciasta dać do woreczka i zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
    Prostokątną blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać całość. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180*C przez około 15-20 min. Odstawić do wystudzenia.
  2. Budyniowa pianka:
    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Gdy już są ubite na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać olej, miksując do połączenia.
  3. Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą budyniową piankę. Wyrównać. Wiśnie odcedzić z soku i układać dość gęsto. Wiśnie lekko wepchnąć w piankę, a wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
    Piec w temperaturze 190*C przez ok. 30-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast ciasto zamrażać, wystarczy je umieścić w lodówce na około 15 minut. Następnie można je wyjąć i kawałek po kawałku użyć do wymodelowania spodu blaszki. Ta metoda jest równie skuteczna, ale znacznie szybsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i winogronami
Następny przepis: kruche koperty z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode