Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką
Przygotuj się na niecodzienny smakowy doznania. Zapraszamy do odkrycia naszego ulubionego wariantu ciasta wiśniowego z budyniem – kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką. To wykwintne połączenie słodkiego kruchego ciasta, soczystych wiśni i delikatnej budyniowej pianki. Przepis, który stanowi prawdziwą ucztę dla wszystkich miłośników deserów. Idealny na letnie popołudnia lub jako deser po obiedzie. Odpowiada zarówno miłośnikom owocowych smakołyków, jak i fanom tradycyjnych wypieków. Bez wątpienia jest to ciasto, które zachwyci każdego. Zapewnij sobie i swoim najbliższym prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego bądź aromatu
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
- Dodatkowo:
- 500 g wiśni ze słoika bądź innych owoców tj. jagód, malin, borówek amerykańskich (owoce mogą być również mrożone, ale do ciasta nie rozmrażamy wcześniej)
- cukier puder do posypania
Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką – jak zrobić?
- Kruche ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części – ok 60% i 40%. Każdy kawałek ciasta dać do woreczka i zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
Prostokątną blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać całość. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180*C przez około 15-20 min. Odstawić do wystudzenia. - Budyniowa pianka:
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Gdy już są ubite na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać olej, miksując do połączenia. - Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą budyniową piankę. Wyrównać. Wiśnie odcedzić z soku i układać dość gęsto. Wiśnie lekko wepchnąć w piankę, a wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190*C przez ok. 30-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast ciasto zamrażać, wystarczy je umieścić w lodówce na około 15 minut. Następnie można je wyjąć i kawałek po kawałku użyć do wymodelowania spodu blaszki. Ta metoda jest równie skuteczna, ale znacznie szybsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i winogronami
Następny przepis: kruche koperty z jabłkiem