Kruche ciasto z musem śliwkowym

Kruche ciasto z musem śliwkowym

Ciesz się autentycznym smakiem sezonu śliwkowego z tym kruchym ciastem z musem śliwkowym. To proste do przygotowania danie powinno stać się ulubieniem dla wielu osób, niezależnie od wieku. Mamy do czynienia z delikatnym, kruchym ciastem, które jest idealnie połączone z domowym, gęstym musem śliwkowym. Ten wyjątkowy przepis jest doskonały na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Wyraziste smaki śliwek doskonale harmonizują z drożdżowym ciastem, tworząc pyszne danie, które każdy pokocha. Smak tego ciasta jest tak unikalny, że nawet najbardziej wymagający smakosz będzie zadowolony.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus śliwkowy:
  • Ok. 1 kg śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier puder do posypania
  • Forma: tortownica 20cm/20 cm

Kruche ciasto z musem śliwkowym – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche:

    Składniki ciasta zagnieść na stolnicy, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Mus śliwkowy:

    Śliwki umyć i wypestkować, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka dodać wodę i gotować aż będą się niemal rozpadać, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  3. Formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem wyłożyć jedna częścią ciasta, lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć mus śliwkowy a następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć druga część ciasta. Pieczenie ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  4. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z musem śliwkowym – dodatkowe informacje

Pod śliwki na ciasto można równomierność rozsypać 1 łyżkę bułki tartej lub grysiku wtedy ciasto nie nasiaknie od soku owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Następny przepis: Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode