Kruche ciasto z musem śliwkowym
Ciesz się autentycznym smakiem sezonu śliwkowego z tym kruchym ciastem z musem śliwkowym. To proste do przygotowania danie powinno stać się ulubieniem dla wielu osób, niezależnie od wieku. Mamy do czynienia z delikatnym, kruchym ciastem, które jest idealnie połączone z domowym, gęstym musem śliwkowym. Ten wyjątkowy przepis jest doskonały na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Wyraziste smaki śliwek doskonale harmonizują z drożdżowym ciastem, tworząc pyszne danie, które każdy pokocha. Smak tego ciasta jest tak unikalny, że nawet najbardziej wymagający smakosz będzie zadowolony.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 5 żółtek
- 10 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mus śliwkowy:
- Ok. 1 kg śliwek
- 1/3 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Cukier puder do posypania
- Forma: tortownica 20cm/20 cm
Kruche ciasto z musem śliwkowym – jak zrobić?
-
Ciasto kruche:
Składniki ciasta zagnieść na stolnicy, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. -
Mus śliwkowy:
Śliwki umyć i wypestkować, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka dodać wodę i gotować aż będą się niemal rozpadać, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, zagotować i odstawić do ostygnięcia. - Formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem wyłożyć jedna częścią ciasta, lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć mus śliwkowy a następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć druga część ciasta. Pieczenie ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto z musem śliwkowym – dodatkowe informacje
Pod śliwki na ciasto można równomierność rozsypać 1 łyżkę bułki tartej lub grysiku wtedy ciasto nie nasiaknie od soku owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Następny przepis: Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)