Kruche ciasto z jagodami i bezą
Kruche ciasto z jagodami i bezą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonały wypiek dla miłośników słodko-kwasowego smaku, w którym intensywna słodycz bezy łączy się z kwaskowatością jagód. W porównaniu do tradycyjnego pleśniaka z jagodami, ten wypiek ma jeszcze więcej do zaoferowania – kruchą bazę, soczyste, intensywnie owocowe wnętrze, a wszystko to przykryte lekką i chrupiącą bezą. Szczególnie polecany dla tych, którzy cenią w cukiernictwie nowatorskie połączenia smaków. Bez wątpienia, to ciasto jest doskonałą propozycją na rodzinne spotkania, uroczyste okazje czy po prostu coś do popołudniowej kawy.
admin
Składniki:
- 1. Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka (białka zostawiamy na beze)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 200 g słodzonego masła
- szczypta soli
- połowa łyżeczki proszku do pieczenia
- 2.
- około 400 dag jagód leśnych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3. Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- oraz
- jagody do dekoracji
Kruche ciasto z jagodami i bezą – jak zrobić?
- Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli i posiekane, drobno pokrojone masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy spód natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, gdzieniegdzie poprzekłuwwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C przez 25 minut.
- Jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze chwilę.
- Na upieczone kruche ciasto rozprowadzamy równomiernie jagody, a na nich beze.
- Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy przez 15 minut.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami. Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
Formę o wymiarach 20 na 25 można użyć do przygotowania tego kruchego ciasta z jagodami i bezą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Następny przepis: Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji