Kruche ciasto z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i bezą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonały wypiek dla miłośników słodko-kwasowego smaku, w którym intensywna słodycz bezy łączy się z kwaskowatością jagód. W porównaniu do tradycyjnego pleśniaka z jagodami, ten wypiek ma jeszcze więcej do zaoferowania – kruchą bazę, soczyste, intensywnie owocowe wnętrze, a wszystko to przykryte lekką i chrupiącą bezą. Szczególnie polecany dla tych, którzy cenią w cukiernictwie nowatorskie połączenia smaków. Bez wątpienia, to ciasto jest doskonałą propozycją na rodzinne spotkania, uroczyste okazje czy po prostu coś do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 1. Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka (białka zostawiamy na beze)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 200 g słodzonego masła
  • szczypta soli
  • połowa łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2.
  • około 400 dag jagód leśnych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3. Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • oraz
  • jagody do dekoracji

Kruche ciasto z jagodami i bezą – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli i posiekane, drobno pokrojone masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy spód natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, gdzieniegdzie poprzekłuwwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C przez 25 minut.
  2. Jagody płuczemy, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze chwilę.
  4. Na upieczone kruche ciasto rozprowadzamy równomiernie jagody, a na nich beze.
  5. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy przez 15 minut.

Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami. Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

Formę o wymiarach 20 na 25 można użyć do przygotowania tego kruchego ciasta z jagodami i bezą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Następny przepis: Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode