Kruche ciasto przekładane masą orzechową

Kruche ciasto przekładane masą orzechową

Kochasz orzechy i kruche ciasteczka? Ten przepis jest stworzony dla ciebie. Przedstawiamy kruche ciasto przekładane masą orzechową, idealny deser na rodzinne spotkania, czy imieniny babci. To propozycja dla tych, którzy lubią połączenie chrupiącego, delikatnego ciasta i intensywnego smaku orzechów. Przekładane ciasto kruche to nie tylko klasyczne ciasteczka, ale prawdziwe, małe dzieło sztuki cukierniczej. Jeśli szukasz pomysłu na coś wyjątkowego, to na pewno jest to przepis dla ciebie. Spróbuj, a przekonasz się jak proste w wykonaniu może być coś tak wykwintnego.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag obranych orzechów włoskich
  • 1 szkl. gorącego mleka
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • Polewa:
  • 7 łyżeczek cukru
  • 7 łyżeczek mleka lub wody
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • Oraz:
  • mus jabłkowy

Kruche ciasto przekładane masą orzechową – jak zrobić?

  1. Ciasto: składniki mieszamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, wykładamy blachy i osobno pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180-200 °C. Chłodzimy.
  2. Masa: mleko zagotowujemy. Orzechy mielimy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie, wciąż ucierając, stopniowo dodajemy mleko z orzechami.
  3. Polewa: w rondelku podgrzewamy mleko (ew. wodę). Mieszając, stopniowo dodajemy cukier, masło i kakao. Zagotowujemy i odstawiamy.
  4. Jedno kruche ciasto smarujemy musem, przykrywamy drugim ciastem. Na wierzch wykładamy warstwę masy orzechowej. Chłodzimy. Podajemy polane polewą.

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto kruche przekładane masą orzechową można przygotować samodzielnie. Do wykonania musu jabłkowego należy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę. Następnie można dusić je z dodatkiem cynamonu i cukru na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną. Po tym procesie wystarczy je zmiksować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTO (PASTA FROLLA)
Następny przepis: Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode