Kruche ciastka rafaello

Kruche ciastka rafaello

Kruche ciastka rafaello to pyszne, delikatne i bardzo proste w przygotowaniu wypieki. Ich smak przeniesie Cię prosto do słodkiej krainy Italii, do której odwołuje się ich nazwa. W skład tych małych sztuk cukierniczej sztuki wchodzą tylko najwyższej jakości składniki, które wszyscy uwielbiamy: masło, cukier puder, mąka oraz migdały. Ale to ich wyjątkowy składnik, biała czekolada pokryta kokosem, nadaje ciasteczkom charakterystycznego smaku i wyglądu. To idealne rozwiązanie dla miłośników kokosa i dla tych, którzy preferują delikatne, subtelne smaki. Z pewnością zaskoczą one swoim smakiem Twoich domowników i gości.

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruche ciastka rafaello – jak zrobić?

  1. Wiórki kokosowe zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę wiórek kokosowych z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto – będzie konsystencji grubej kruszonki.
  3. Formować kulki ściskając w rękach ciasto a potem tocząc kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14-15 minut.

Sposób przygotowania ciastek rafaello.

Kruche ciastka rafaello – dodatkowe informacje

Wiórki kokosowe ciastek rafaello należy koniecznie rozdrobnić, mają inny smak i konsystencję.

Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo kruche, bardziej stałe stają się po całkowitym ostygnięciu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z witrażykiem
Następny przepis: Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode