Kruche ciastka rafaello
Kruche ciastka rafaello to pyszne, delikatne i bardzo proste w przygotowaniu wypieki. Ich smak przeniesie Cię prosto do słodkiej krainy Italii, do której odwołuje się ich nazwa. W skład tych małych sztuk cukierniczej sztuki wchodzą tylko najwyższej jakości składniki, które wszyscy uwielbiamy: masło, cukier puder, mąka oraz migdały. Ale to ich wyjątkowy składnik, biała czekolada pokryta kokosem, nadaje ciasteczkom charakterystycznego smaku i wyglądu. To idealne rozwiązanie dla miłośników kokosa i dla tych, którzy preferują delikatne, subtelne smaki. Z pewnością zaskoczą one swoim smakiem Twoich domowników i gości.
admin
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórek kokosowych
- 60 g cukru
- 2 żółtka z dużych jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciastka rafaello – jak zrobić?
- Wiórki kokosowe zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
- Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę wiórek kokosowych z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto – będzie konsystencji grubej kruszonki.
- Formować kulki ściskając w rękach ciasto a potem tocząc kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14-15 minut.
Sposób przygotowania ciastek rafaello.
Kruche ciastka rafaello – dodatkowe informacje
Wiórki kokosowe ciastek rafaello należy koniecznie rozdrobnić, mają inny smak i konsystencję.
Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo kruche, bardziej stałe stają się po całkowitym ostygnięciu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z witrażykiem
Następny przepis: Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu)