Kruche ciasteczka z marmoladą i kremem
Kruche ciasteczka maślane z marmoladą to przepis, który zachwyci każdego łasucha. Ten tradycyjny deser cieszy się niezmienną popularnością nie tylko wśród dzieci, ale także dorosłych. Delikatne, maślane ciasteczka pięknie komponują się z kwasowo-słodką marmoladą, dodającym deserowi idealnej równowagi smaków. Kruche ciasteczka z marmoladą to doskonały pomysł na deser po rodzinnej kolacji, małe co nieco do kawy lub herbaty, czy też idealny sposób na podrasowanie smaku deseru na specjalne okazje. Bez względu na okoliczności, ten smaczny przepis na pewno stanie się jednym z ulubionych w twoim repertuarze deserów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g miękkiego masła
- Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Marmolada wieloowocowa
- Cukier puder do dekoracji
Kruche ciasteczka z marmoladą i kremem – jak zrobić?
- Składniki ciasta ucieramy mikserem, następnie zagniatamy rękami. Ciasto ma być miękkie i zwarte. Za pomocą dyszy do ciastek wyciskamy ciasteczka w kształcie kwiatków. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Pieczemy przez 13 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Składniki kremu miksujemy za pomocą miksera do momentu, aż będzie puszysty i biały.
- Ciastka po upieczeniu studzimy, rozkładamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy marmoladą. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na marmoladę trochę kremu, lekko dociskamy drugą połową.
- Wierzch ciasteczek posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasteczka maślane z marmoladą możemy także przełożyć ulubionym dżemem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z kawą cappuccino
Następny przepis: Kruche ciasteczka z makiem