Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek

Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek

Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek to doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie bezjajecznej, ceniących sobie delikatne, słodkie przekąski. Ich subtelny, kokosowy smak przywodzi na myśl tropikalne wyspy, a kruchy, lekki kształt sprawia, że łatwo znikają z talerza. To domowy wypiek, którym z łatwością można podzielić się z rodziną i przyjaciółmi, tworząc przyjemne wspomnienia. Dobierając do tego przepisu tylko najwyższej jakości składniki, można uzyskać ciasteczka wyrafinowanie smaczne i zdrowsze niż wiele kupnych alternatyw. Ciasteczka te stanowią prawdziwą gratkę dla miłośników kokosowych smaków.

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
  • 120g mąki pszennej/orkiszowej
  • 60g wiórków kokosowych
  • 50g masła/margaryny
  • 50g smalcu (*)
  • 4 łyżki cukru (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.) Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione. Podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.)

Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek – dodatkowe informacje

(*) Smalec nadaje ciastkom większej kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Można go zastąpić masłem lub margaryną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka babuni
Następny przepis: kruche ciasteczka kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode