KRÓWKI CIĄGUTKI

KRÓWKI CIĄGUTKI

Krówki ciągutki to deser, który z pewnością przypomina nam smak dzieciństwa. Są nie tylko wspaniałym i słodkim dodatkiem do kawy, ale także oryginalnym pomysłem na prezent. Ten przepis jest doskonały dla tych, którzy chcą nauczyć się, jak zrobić krówki ciągutki w domu. W końcu nie ma nic lepszego niż domowe krówki, które można sprezentować najbliższym i zaskoczyć ich tym smakowitym poczęstunkiem. Delikatny karmelowy smak w połączeniu z miękkością ciągnacego się mleka składa się na nadzwyczajną przyjemność degustacyjną. Przepis na krówki ciągutki jest prosty i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • Krówki ciągutki
  • na ok 500 g cukierków (36 sztuk); czas przygotowania 95 minut + czas chłodzenia
  • 1000 ml mleka skondensowanego-słodzone
  • 2/3 masła + 1 łyżeczka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Krówki ciągutki – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Do rondelka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Dodać połowę masła i gotować na średnim ogniu przez kolejne 15/20 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.
  2. 2.
    Gdy masa będzie już dość gęsta i lekko zmieni kolor, dodać pozostałe masło i sól. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 35/40 minut. Ciągle powoli mieszamy, masa zacznie powoli ciemnieć i gęstnieć. Następnie wlać śmietankę, dodać aromat i łyżeczkę masła. Zagotować. Masa powinna być dość gęsta i jasnobrązowa, ale nie beżowa, o elastycznej konsystencji. Gdy jej spróbujemy, wyraźnie czuć jak przylepia nam się do podniebienia i zębów..Jeśli mamy wątpliwość, najlepiej nałożyć niewielką ilość na zimny, szklany spodeczek i sprawdzić czy masa szybko zastyga i jest elastyczna.
  3. 3.
    Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą o średnicy 18/25 cm. Wyrównać, lekko przestudzić i wstawić na ok. 3-4 godziny do lodówki. Zimne pokroić w prostokątne cukierki, przypominające krówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

Porady – Krówki ciągutki

Krówki, iryski i wszelkie inne mordoklejki, to moje ulubione cukierki od lat. Raz nawet z ich winy znalazłam się w gabinecie stomatologicznym.
Domowe krówki ciągutki są bardzo proste w przygotowaniu. Teraz z mleka skondensowanego i masła, możemy je zrobić niezwykle szybko. (Ja uporałam się z nimi w ciągu godziny). Najważniejszy jest ostatni etap. Należy wyczuć właściwy moment, w którym należy zakończyć gotowanie oraz mieszanie masy krówkowej. Im dłużej będziemy gotować i mieszać, tym bardziej będą kruche.
Jeśli zrobimy to zbyt krótko, mogą być po wystudzeniu zbyt rzadkie, żeby móc je pokroić w kostkę. Jednak bez względu jakie nam wyjdą, i tak będą smaczne.
Przepis mojego autorstwa. Zapraszam na facebook Esmeraldy Ze Smakiem lub blog.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kromki w jajku
Następny przepis: Krucha i delikatna tarta z porem i Mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode