Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą

Zapraszamy do odkrycia pysznego przepisu na krokiety z mięsem, grzybami i kapustą. Te tradycyjne danie, choć wymaga nieco pracy, jest warte każdej poświęconej mu minuty. Krokiety te są niesamowicie sycące, z bogatą mieszanką smaków zapewnianą przez połączenie mięsa, grzybów i kapusty. Czy to jest rodzinny obiad, swięta czy każda inna okazja – na pewno przypadną do gustu każdemu wielbicielowi tradycyjnej polskiej kuchni. To danie jest idealnym przepisem na zimne dni, kiedy pragniemy czegoś prawdziwie „z filling”, co napełni nas energetycznym ciepłem.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 0,5 kilograma łopatki wieprzowej
  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą – jak zrobić?

  1. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy do miękkości, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę przekładamy do osobnego garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanym oleju, razem z grzybami i kapustą mielimy na sitku o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, miksujemy mikserem. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy niewielką ilość ciasta, smażymy dość cienkie naleśniki.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy krokiety składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Krokiety z mięsem, grzybami i kapustą – dodatkowe informacje

Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z mięsem
Następny przepis: Krokiety z mięsem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode