Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami to pyszne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na uroczyste obiady, jak i na co dzień. Jest to doskonałe połączenie chrupiącej zewnętrznej warstwy i miękkiego, soczystego farszu. Grzyby dodają tej potrawie wyjątkowego charakteru, a kapusta kiszona uzupełnia całość swoim kwaskowatym smakiem. Choć przygotowanie tych krokietów może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowane, to w rzeczywistości jest to przepis prosty i niezwykle satysfakcjonujący. Warto przygotować te krokiety, gdyż są one prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • odrobina soli
  • Farsz:
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz, papryka słodka, przyprawa uniwersalna
  • olej
  • Do panierowania:
  • jajko
  • bułka tarta

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami – jak zrobić?

  1. Namoczyć grzybki w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości. Kapustę opłukać, odcedzić i pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty. Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać.
  2. Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawijać. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Jeśli chcemy je później odgrzewać na patelni, to tylko lekko je podsmażamy, aby później odgrzać na rumiano. Podajemy obowiązkowo z barszczem czerwonym :)))

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami – dodatkowe informacje

Zamiast grzybów można użyć pieczarki podsmażone na maśle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z gyrosem
Następny przepis: Krokiety z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode