Krewetki koktajlowe w białej oprawie
Zapraszamy do odkrycia aromatycznego i pełnego smaku przepisu na krewetki koktajlowe w białej oprawie. Ten przepis to doskonałe połączenie delikatności krewetek koktajlowych z wyrazistymi i soczystymi akcentami białego sosu. Idealny zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienny posiłek, ten przepis na krewetki koktajlowe jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli jesteś fanem owoców morza, ten przepis jest dla Ciebie. Składniki na ten przepis są łatwo dostępne, a krewetki koktajlowe możesz nabyć np. w sieci sklepów Biedronka.
admin
Składniki:
- Krewetki koktajlowe mrożone – 250 g
- Śmietana 18% – około 150 ml
- Natka pietruszki
- Sól morska
- Ćwiartka cytryny
- Pieprz
- Papryka ostra
- Oliwa z oliwek bądź olej
- Płatki migdałów (według uznania)
Krewetki koktajlowe w białej oprawie – jak zrobić?
- Mrożone krewetki smażymy na małej ilości tłuszczu do całkowitego rozmrożenia.
- Odlewamy delikatnie wodę z krewetek, aby ich nie uszkodzić.
- Dodajemy oliwę i smażymy, aż nie będą dobre. Powinny być lekko chrupkie i zmienić nieco kolor.
- Wrzucamy posiekaną pietruszkę, według uznania. Ja proponuję dodać jej dużo, wtedy potrawa będzie bardziej aromatyczna. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany. Teraz możemy doprawić nasze krewetki o dowolne przyprawy. Ja postanowiłam zrobić je na ostro, dodając ostrą paprykę i ponownie sól, pieprz i bazylię. Ewentualnie migdały.
- Smażymy, aż śmietana zgęstnieje.
-
Propozycja podania:
Posypać natką pietruszki, płatkami migdałów. Idealnie pasuje do ciemnego pieczywa, jak na zdjęciu, bądź ryżu z dodatkiem warzyw.
Słowa kluczowe: przepisy na krewetki koktajlowe, krewetki koktajlowe biedronka
Krewetki koktajlowe w białej oprawie – dodatkowe informacje
Należy uważać, aby nie przypalić krewetek. Podczas rozmrażania należy smażyć na małym ogniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze
Następny przepis: Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki