Krewetki koktajlowe w białej oprawie

Krewetki koktajlowe w białej oprawie

Zapraszamy do odkrycia aromatycznego i pełnego smaku przepisu na krewetki koktajlowe w białej oprawie. Ten przepis to doskonałe połączenie delikatności krewetek koktajlowych z wyrazistymi i soczystymi akcentami białego sosu. Idealny zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienny posiłek, ten przepis na krewetki koktajlowe jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli jesteś fanem owoców morza, ten przepis jest dla Ciebie. Składniki na ten przepis są łatwo dostępne, a krewetki koktajlowe możesz nabyć np. w sieci sklepów Biedronka.

Składniki:

  • Krewetki koktajlowe mrożone – 250 g
  • Śmietana 18% – około 150 ml
  • Natka pietruszki
  • Sól morska
  • Ćwiartka cytryny
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Oliwa z oliwek bądź olej
  • Płatki migdałów (według uznania)

Krewetki koktajlowe w białej oprawie – jak zrobić?

  1. Mrożone krewetki smażymy na małej ilości tłuszczu do całkowitego rozmrożenia.
  2. Odlewamy delikatnie wodę z krewetek, aby ich nie uszkodzić.
  3. Dodajemy oliwę i smażymy, aż nie będą dobre. Powinny być lekko chrupkie i zmienić nieco kolor.
  4. Wrzucamy posiekaną pietruszkę, według uznania. Ja proponuję dodać jej dużo, wtedy potrawa będzie bardziej aromatyczna. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany. Teraz możemy doprawić nasze krewetki o dowolne przyprawy. Ja postanowiłam zrobić je na ostro, dodając ostrą paprykę i ponownie sól, pieprz i bazylię. Ewentualnie migdały.
  6. Smażymy, aż śmietana zgęstnieje.
  7. Propozycja podania:
    Posypać natką pietruszki, płatkami migdałów. Idealnie pasuje do ciemnego pieczywa, jak na zdjęciu, bądź ryżu z dodatkiem warzyw.

Słowa kluczowe: przepisy na krewetki koktajlowe, krewetki koktajlowe biedronka

Krewetki koktajlowe w białej oprawie – dodatkowe informacje

Należy uważać, aby nie przypalić krewetek. Podczas rozmrażania należy smażyć na małym ogniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze
Następny przepis: Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode