Kretowisko

Kretowisko

Kretowisko to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem, przypominającym ziemię oraz podziemne „korytarze” robaczków, ale także smakiem. Zawiera ono bowiem różnorodne składniki, które w połączeniu tworzą naprawdę wyjątkową kompozycję. Większość z nich to klasyczne, popularne elementy wypieków, które w większości domów są zawsze pod ręką. Idealne dla miłośników ciast czekoladowych. Przygotowanie kretowiska to również zabawa i ciekawa szansa na zaangażowanie do wspólnego pieczenia najmłodszych. Zaskakujący efekt końcowy z pewnością sprawi radość zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Surowe ciasto przemienia się w błyskawiczny sposób, tworząc piękne, naturalistyczne i smakowite dzieło.

Składniki:

  • 1,5 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 margaryna
  • 1/2 szkl wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 5 jajek
  • MASA:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 bananów

Kretowisko – jak zrobić?

  1. Do rondelka dodać: wodę, margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  2. Białka ubić, do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Blaszkę 24/28 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
  4. Piec w temp. 180 st do suchego patyczka.
  5. Masa:
  6. Galaretki rozpuścić w 1 szkl przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  7. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  8. Czekoladę posiekać nożem i dodać do śmietany, wlać galaretkę i wymieszać mikserem.
  9. Ciasto przeciąć na pół, w dolnej części wydrążyć ciasto na około cm uważając jednak żeby nie przedziurawić spodu. Drugą część ciasta pokruszyć.
  10. Na wydrążoną spodnią część wyłożyć trochę masy, na masę ułożyć banany i przykryć resztą śmietany.
  11. Wierzch i boki posypać pokruszonym ciastem.

Słowa kluczowe: kretowisko

Kretowisko – dodatkowe informacje

Ciasto kroimy po długości blaszki wtedy w każdej kostce ciasta wyjdzie okrągły banan.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowy twarożek pomidorowy
Następny przepis: Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode