Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem

Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem

Poszukując ciekawych, zdrowych i oryginalnych przepisów, trudno przeoczyć ten wyjątkowy: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem. Ten pomysłowy posiłek jest rajem dla smakoszy nowych smaków i entuzjastów kuchni roślinnej. Na pierwszy rzut oka skontrastowanie słodkiego jabłka z ostrym chrzanem może wydawać się oryginalne, ale znakomicie dopełnia smak delikatnej cukinii i ziarnistego pęczaku. Całość zaś delikatnie pikantnie podkręca smak dymki. Mak daje prawdziwe piękno na wierzchu dania, dodając delikatnej chrupkości. Ta symfonia smaków zachwyci nie tylko miłośników kuchni wegańskiej.

Składniki:

  • 2 szklanki suchej kaszy pęczak (łącznie 360 g)
  • 500 g cukinii
  • 1 średniej wielkości, słodko – kwaśne jabłko (140 g)
  • 130 g obranej białej cebuli dymki
  • 8 – 10 łyżeczek mielonego maku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonych igieł rozmarynu
  • 3 goździki
  • 5 suszonych jagód jałowca
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
  • 2 łyżeczki przyprawy Harissa
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • sól do smaku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 surowe żółtka
  • 5 łyżeczek chrzanu konserwowego ze słoika

Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem – jak zrobić?

  1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę cukinię i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) oraz pokrojoną w ćwierćplastry dymkę, wsypać mak, cząber, tymianek, igły rozmarynu, goździki, rozgniecione jagody jałowca, kminek, nasiona kozieradki, przyprawę Harissa i cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
  2. Zawartość garnka podlewać bulionem (po 1 chochli/szklance), a kolejną porcję płynu dodawać, gdy kasza wchłonie ilość dodaną poprzednio. Zawartość garnka gotować, często mieszając.
  3. Jogurt, żółtka i chrzan dokładnie wymieszać. Po wyczerpaniu 4 szklanek bulionu, gdy kasza wchłonie cały płyn, dodać mieszankę z chrzanem i, energicznie mieszając, podgrzewać jeszcze ok. 1 min. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kremowy deser
Następny przepis: krem paprykowy z pulpetami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode