Kremowa zupa z żółtej cukinii i papryki
Odkryj wspaniałe zestawienie smaków z naszym przepisem na kremową zupę z żółtej cukinii i papryki. Te jasne i słoneczne składniki nadają tej zupie jej piękny, świeży smak oraz estetyczny wygląd, co sprawia, że jest idealna na letnie dni. Już na pierwszy rzut oka zupa z żółtej cukinii i papryki przyciąga swoim soczystym kolorem. Aromatyczne warzywa obiecują kuszący, a zarazem delikatny smak. Ta zupa, to przepyszny sposób na zastosowanie dojrzałych, sezonowych cukinii i papryki. Więc jeśli szukasz inspirującego sposobu na wykorzystanie tych pysznych warzyw, ta kremowa zupa z pewnością Cię zadowoli.
Składniki:
- ok. 400 g żółtej cukinii (waga po oczyszczeniu)
- 1 średnia żółta papryka
- ½ średniej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 600 ml domowego bulionu (może być też woda)
- po ok. ¼ łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej i słodkiej
- po ok. ½ łyżeczki curry i kurkumy
- ½ łyżeczki naturalnej Vegety
- sól, świeżo mielony pieprz
- łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- olej i masło do smażenia
Kremowa zupa z żółtej cukinii i papryki – jak zrobić?
- Cebulę obieramy i drobno kroimy. Cukinię i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju z masłem szklimy cebulę (nie rumienimy), następnie dodajemy cukinię oraz paprykę i chwile podsmażamy.
- Podsmażone warzywa, czosnek oraz przyprawy dajemy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (ok. 20 min).
- Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Możemy też dodać łyżeczkę mąki. Przyprawiamy do smaku według uznania.
Kremowa zupa z żółtej cukinii i papryki – dodatkowe informacje
Zupa nie jest bardzo gęsta, więc jeśli lubimy gęstsze zupy, to możemy dać mniej bulionu lub trochę więcej warzyw albo dłużej gotować bez przykrycia, by zgęstniała.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kremowa zupa z brukselki i kalafiora
Następny przepis: Kremowe lody bez jajek