Kotleciki sojowe
W naszym dzisiejszym przepisie na Kotleciki Sojowe, główną rolę odgrywa uniwersalny składnik roślinny – soja. Oto znakomity sposób na zielone, wyjątkowo zasobne w białko posiłki. Wykorzystamy gotowe kotlety sojowe, jedne z najbardziej popularnych produktów na bazie soi, które są nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo sycące. Do ich przygotowania użyjemy również soi w puszce. Więcej niż tylko wegańska alternatywa dla mięsa, te kotleciki sojowe to sycące danie, które zaskakuje swoim smakiem i konsystencją. Ciesz się domowym, zdrowym gotowaniem z naszym przepisem na kotleciki sojowe.
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania około 12 kotlecików:
- -puszka konserwowej soi,
- -4 łyżki kaszy manny,
- -2 jajka,
- -1 cebula i 1 ząbek czosnku,
- -koperek (jeśli jest świeży, drobno posiekany),
- -sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
- -olej do smażenia.
Kotleciki sojowe – jak zrobić?
- Soję wyjąć z puszki, opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Rozgnieść w misce na dość gładką masę (ja użyłam tłuczka do ziemniaków).
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać – dodać do soi. Wbić dwa jajka, wsypać kaszę mannę i koperek, doprawić do smaku, wyrobić na zwartą, ale plastyczną masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna należy dosypać manny lub bułki tartej, jeśli za twarda – wbić jeszcze jedno niewielkie jajko.
- Z masy formować okrągłe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Kotleciki sojowe – dodatkowe informacje
Do kotlecików można podać sos czosnkowo-koperkowy: 100 ml jogurtu greckiego wymieszać z łyżką majonezu, posiekanym koperkiem i suszonym czosnkiem (może być świeży drobno posiekany), doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny. Kotleciki smakują również znakomicie z ketchupem.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki
Następny przepis: Kotleciki wołowe z cukinią