Tym razem przedstawiamy niezwykle przepyszne danie kuchni polskiej – kopytka smażone. To jedno z tych dań, które nie tylko świetnie smakują, ale także stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Są znakomitą alternatywą dla tradycyjnych kopytek gotowanych. Co więcej, taka odmiana sprawi, że na dłuższy czas zapomnisz o nudnej kuchni. Unikalny smak kopytek z patelni przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasyki, jak i poszukującym nowych smaków. To danie, które możemy serwować nie tylko na obiad, ale też na uroczysty wieczór. Z czym podawać kopytka? Wybór należy do ciebie, sprawdzą się zarówno mięsne, jak i wegetariańskie dodatki.
Składniki:
0,5 kg mąki
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 duże lub 2 małe jajka
masło do smażenia
przyprawa do ziemniaków, sól i ew. pieprz ziołowy
Kopytka smażone – jak zrobić?
Porady – Kopytka smażone – dodatkowe informacje
Dla urozmaicenia podaję też takie smażone kopytka polane sosem grzybowym. (Kilka suszonych grzybów namoczonych wcześniej i ugotowanych w tej wodzie, do wywaru dodając kostkę rosołową lub odrobinę warzywka, sól, pieprz i zeszkloną na maśle cebulkę oraz wyjęte z wywaru i pokrojone drobno grzyby, a to wszystko zagęszczone odrobiną mleka z mąką). W ten sam sposób można zrobić kopytka „z wody”. Wszystko robimy tak samo, tylko gotujemy kilka minut dłużej i wyjmujemy prosto na talerz i polewamy wcześniej przygotowaną zasmażką z cebulki i boczku.
Zrobienie kopytek jakby od podstaw jednego dnia zabiera sporo czasu, jednak ja robię je przeważnie w ten sposób, że minionego dnia gotuję więcej ziemniaków na obiad lub zwyczajnie gdy zostaną ziemniaki z obiadu to chowam je do lodówki i na drugi dzień robię kopytka lub od razu, kiedy mam chwilę, zagniatam kopytka i je mroże, poukładane na tacach każde osobno, by się nie skleiły. Po godzinie, gdy już się zmrożą, zsypuję do woreczków i mam mrożone kopytka, a potem, gdy nie ma nic na obiad lub gdy mam na nie ochotę, wrzucam mrożone do gotującej się wody i w ten sposób jest szybki obiad.