Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami
Proponujemy dzisiaj tradycyjne, domowe danie – kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami. Niepozorne, ale idealnie komponujące się smaki: delikatny, ziemnisty aromat klusek, słodkawo-słony twaróg oraz chrupiące skwarki, które dopełniają całość. Kluski, zwane też kluchami, wykonane są z surowych ziemniaków, dzięki czemu są lekkie i puszyste. Nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Choć przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu, efekt końcowy jest tego warty – kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami to połączenie, które smakuje każdemu. Niezależnie od tego, czy znasz te kluchy z serem na obiad u babci, czy dopiero odkrywasz ten przepis – na pewno Ci zasmakuje!
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 100 gramów słoniny
- 100 gramów boczku
- 2 łyżki smalcu
- 2 jajka
- 200 gramów twarogu
- 3 łyżki mąki żytniej
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól do osolenia wody
Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami – jak zrobić?
- Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Po starciu wylewamy je na sitko w celu odsączania wody. Gdy woda oddzieli się od skrobi zlewamy ją, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
- Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy sól, jajka oraz obie mąki. Mieszamy – musi powstać dosyć gęste ciasto.
- W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przygotowane ciasto kładziemy na deskę do krojenia i malutkimi porcjami łyżką kładziemy do gotującej się wody. Czekamy, aż wypłyną i odcedzamy na sitku.
- Twaróg rozgniatamy.
- Na talerz kładziemy porcje klusek, dodajemy twaróg i skwarki.
xxxx – dodatkowe informacje
Kluski można także polać śmietaną 30 %, lub podać je z bigosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad
Następny przepis: KNEDLE A'LA MAKŁOWICZ