Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad
Potrzebujesz pomysłu na piątkowy obiad? Nasz przepis na kluski z pieczarkami sprawdzi się idealnie w te role. Bardzo smaczne, pożywne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kluseczkomania Tupperware zainspirowała nas do stworzenia tego dania, które stanowi jednocześnie alternatywę dla typowych dań spotykanych na naszych stołach. Niezwykle miękkie kluski idealnie komponują się z aromatem duszonych pieczarek. Dopełnieniem jest lekko pikantny sos, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku. To danie, które przyjemnie zaskoczy domowników i gości.
admin
Składniki:
- 40 dag makaronu, na przykład świderki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 15-20 dag żółtego sera
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad – jak zrobić?
-
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
-
Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki, a cebule w kostkę. Podsmażamy na oleju. Łączymy z ugotowanym makaronem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
-
Studzimy, mieszamy ze startym serem i zapiekamy.
Można dodać ser do gorącej potrawy, wymieszać i od razu podawać, ale po zapieczeniu jest smaczniejsza.
Słowa kluczowe: kluseczkomania, tupperware, przepisy.
Porady – dodatkowe informacje
Ja do tej potrawy zrobiłam kluchy własnoręcznie, korzystając z „kluseczkomanii” Tupperware’a – to rodzaj sita o dużych otworach, przez które przeciera się ciasto wprost do gotującej się wody. Do ciasta dodałam suszoną pietruszkę.
Potrawę można zamrozić i po rozmrożeniu podgrzać w mikrofalówce lub na patelni pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski z makiem, rodzynkami i miodem
Następny przepis: Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami