Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad

Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad

Potrzebujesz pomysłu na piątkowy obiad? Nasz przepis na kluski z pieczarkami sprawdzi się idealnie w te role. Bardzo smaczne, pożywne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kluseczkomania Tupperware zainspirowała nas do stworzenia tego dania, które stanowi jednocześnie alternatywę dla typowych dań spotykanych na naszych stołach. Niezwykle miękkie kluski idealnie komponują się z aromatem duszonych pieczarek. Dopełnieniem jest lekko pikantny sos, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku. To danie, które przyjemnie zaskoczy domowników i gości.

Składniki:

  • 40 dag makaronu, na przykład świderki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 15-20 dag żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

  2. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki, a cebule w kostkę. Podsmażamy na oleju. Łączymy z ugotowanym makaronem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  3. Studzimy, mieszamy ze startym serem i zapiekamy.

    Można dodać ser do gorącej potrawy, wymieszać i od razu podawać, ale po zapieczeniu jest smaczniejsza.

Słowa kluczowe: kluseczkomania, tupperware, przepisy.

Porady – dodatkowe informacje

Ja do tej potrawy zrobiłam kluchy własnoręcznie, korzystając z „kluseczkomanii” Tupperware’a – to rodzaj sita o dużych otworach, przez które przeciera się ciasto wprost do gotującej się wody. Do ciasta dodałam suszoną pietruszkę.

Potrawę można zamrozić i po rozmrożeniu podgrzać w mikrofalówce lub na patelni pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski z makiem, rodzynkami i miodem
Następny przepis: Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode