Kluski z farszem drobiowym
Zapraszamy do odkrycia przepisu na tradycyjne polskie kluski, które są znane i cenione w całej naszej ojczyźnie: kluski z nadzieniem z mięsa drobiowego, czy inaczej, pyzy z mięsem drobiowym. Kluski, o miękkiej, delikatnej strukturze, wspaniale łączą się z aromatycznym nadzieniem z mięsa drobiowego, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. To doskonały pomysł na rodzinny obiad czy niedzielny lunch. Bez względu na okazję, te pyszne pyzy z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemn.
- Farsz:
- podwójny filet z kurczaka
- cebula
- kilka suszonych grzybów
- jajko
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
- Do okraszenia:
- masło
- cebula
Kluski z farszem drobiowym – jak zrobić?
-
1.
Farsz: grzyby moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Filety myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Grzyby, mięso i cebulę mieszamy, wbijamy jajko, doprawiamy. Mieszamy.
-
2.
Ciasto na kluski: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, sól i mąki. Szybko wyrabiamy ciasto.
-
3.
Z ciasta formujemy placuszki. W środek wkładamy porcję farszu, zlepiamy i formujemy w dłoni kulkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulą.
Słowa kluczowe: pyzy z mięsem drobiowym
xxxx – dodatkowe informacje
Kluski z farszem drobiowym można polać wymieszaną z zasmażką wodą z gotowania grzybów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski szpinakowo - serowe
Następny przepis: Kluski wątrobiane do rosołu