Kluski z farszem drobiowym

Kluski z farszem drobiowym

Zapraszamy do odkrycia przepisu na tradycyjne polskie kluski, które są znane i cenione w całej naszej ojczyźnie: kluski z nadzieniem z mięsa drobiowego, czy inaczej, pyzy z mięsem drobiowym. Kluski, o miękkiej, delikatnej strukturze, wspaniale łączą się z aromatycznym nadzieniem z mięsa drobiowego, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. To doskonały pomysł na rodzinny obiad czy niedzielny lunch. Bez względu na okazję, te pyszne pyzy z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemn.
  • Farsz:
  • podwójny filet z kurczaka
  • cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • jajko
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
  • Do okraszenia:
  • masło
  • cebula

Kluski z farszem drobiowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Farsz: grzyby moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Filety myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Grzyby, mięso i cebulę mieszamy, wbijamy jajko, doprawiamy. Mieszamy.

  2. 2.

    Ciasto na kluski: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, sól i mąki. Szybko wyrabiamy ciasto.

  3. 3.

    Z ciasta formujemy placuszki. W środek wkładamy porcję farszu, zlepiamy i formujemy w dłoni kulkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulą.

Słowa kluczowe: pyzy z mięsem drobiowym

xxxx – dodatkowe informacje

Kluski z farszem drobiowym można polać wymieszaną z zasmażką wodą z gotowania grzybów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski szpinakowo - serowe
Następny przepis: Kluski wątrobiane do rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode