Kluski śląskie z twarogiem

Kluski śląskie z twarogiem

Kluski śląskie z twarogiem to tradycyjne i lubiane danie kuchni polskiej, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i najmłodszych. Kontrast między delikatnymi, płaskimi kluskami, a lekko słonym twarogiem tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków, którą warto odkryć. Można je podać zarówno jako samodzielne danie na lunch, jak i jako dodatek do obiadu. Niezależnie od okazji, kluski śląskie z twarogiem zawsze wspaniale smakują. Oczywiście, dla wielbicieli klusek z serem, można do przepisu dodać biały ser. Wypróbuj ten przepis, a na pewno pokochasz go tak, jak my!

Składniki:

  • 25 sztuk pierogów
  • 1 kilogram ziemniaków (sól)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Nadzienie:
  • 500 gramów twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula + odrobina curry

Kluski śląskie z twarogiem – jak zrobić?

  1. Do miseczki wrzucić twaróg, rozgnieść dobrze widelcem, dodać sól do smaku, oraz pokrojony drobno szczypiorek, wbić jajka i całość dobrze wymieszać widelcem. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę. Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę twarogu i zlepić, uformować w dłoniach kulę.
  2. W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od momentu wypłynięcia dosłownie chwilę (1-2 minuty), następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski. Podawać na ciepło.

Kluski śląskie z twarogiem – dodatkowe informacje

Kluski śląskie z twarogiem to pyszna alternatywa dla tradycyjnych klusek śląskich z farszem mięsnym. Można nadziać je ulubionym serem białym i cieszyć się wyjątkowym smakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski śląskie z truskawkami
Następny przepis: Kluski szarpane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode