Kluski śląskie z twarogiem
Kluski śląskie z twarogiem to tradycyjne i lubiane danie kuchni polskiej, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i najmłodszych. Kontrast między delikatnymi, płaskimi kluskami, a lekko słonym twarogiem tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków, którą warto odkryć. Można je podać zarówno jako samodzielne danie na lunch, jak i jako dodatek do obiadu. Niezależnie od okazji, kluski śląskie z twarogiem zawsze wspaniale smakują. Oczywiście, dla wielbicieli klusek z serem, można do przepisu dodać biały ser. Wypróbuj ten przepis, a na pewno pokochasz go tak, jak my!
admin
Składniki:
- 25 sztuk pierogów
- 1 kilogram ziemniaków (sól)
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- Nadzienie:
- 500 gramów twarogu półtłustego w kostce
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- sól do smaku
- Dodatkowo:
- 1 cebula + odrobina curry
Kluski śląskie z twarogiem – jak zrobić?
- Do miseczki wrzucić twaróg, rozgnieść dobrze widelcem, dodać sól do smaku, oraz pokrojony drobno szczypiorek, wbić jajka i całość dobrze wymieszać widelcem. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę. Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę twarogu i zlepić, uformować w dłoniach kulę.
- W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od momentu wypłynięcia dosłownie chwilę (1-2 minuty), następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski. Podawać na ciepło.
Kluski śląskie z twarogiem – dodatkowe informacje
Kluski śląskie z twarogiem to pyszna alternatywa dla tradycyjnych klusek śląskich z farszem mięsnym. Można nadziać je ulubionym serem białym i cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski śląskie z truskawkami
Następny przepis: Kluski szarpane