Kiszone rydze

Kiszone rydze

Jest coś magicznego w procesie kiszenia, zwłaszcza gdy dotyczy on wyjątkowo smacznych darów natury, jakim są rydze. Kiszone rydze z czosnkiem to prawdziwa uczta dla miłośników grzybów, stanowiąc idealne połączenie tradycji i smaku. Te kiszone grzyby leśne doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i składnik wielu wykwintnych potraw. Zimą, kiedy świeże rydze są niedostępne, kiszone rydze w słoiku są doskonałym rozwiązaniem, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Z nami nauczysz się, jak kisić grzyby, aby były zawsze smaczne i zdrowe. Oto nasz sprawdzony przepis na kiszone rydze.

Składniki:

  • 1 kilogram grzybów rydzów
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • sól kamienna
  • cukier

Kiszone rydze – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Oczyścić rydze i wypłukać w zimnej wodzie.

    W garnku zagotować 4 litry wody i dodać 3 łyżeczki soli. Grzyby obgotować 3-4 minuty.

    Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sicie.

    Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plastry.

    Na dnie glinianego naczynia (takiego do kiszenia) lub słoja, ułożyć cienką warstwę cebuli. Dodać liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka plasterków czosnku.

    Na cebuli ułożyć warstwę grzybów, blaszkami do góry.

    Rydze posypać 1-2 szczyptami soli i niewielką szczyptą cukru.

    Następnie układać warstwami na przemian cebulę i grzyby.

    Jako ostatnią warstwę ułożyć cebulę. Na wierzchu kiszonki położyć talerzyk i docisnąć np. kamieniem.

    Kiszonkę pozostawić w ciepłym miejscu i po 24 godzinach sprawdzić, czy grzyby puściły sok.

    Jeśli wokół talerzyka nie zebrał się sok, to należy dolać solankę do kiszonki.

    Solankę sporządzić z 1 l wody i 1 łyżki soli i dolać tyle, aby zakryć brzegi talerzyka.

    Rydze powinny się kisić ok. 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, przenieść kiszonkę w chłodne miejsce (piwnica, lodówka). W takich warunkach przechowywać do 3 miesięcy.

    Aby mieć pewność, że ukiszone grzyby przetrwają w dobrym stanie, można je przełożyć do słoików i zapasteryzować przez 10 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Wszystkie akcesoria do kiszenia grzybów powinny być wcześniej wyparzone wrzątkiem. Kiszenie grzybów leśnych przebiega w warunkach beztlenowych dlatego rydze kiszone z czosnkiem przez cały czas powinny być przykryte płynem. Kiszonkę należy przykryć talerzykiem i mocno docisnąć np. ciężkim kamieniem. Brzegi talerzyka powinny być zanurzone w płynie. Jeśli kiszonka nie wytworzy wystarczająco dużo płynu należy uzupełnić go solanką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszone zielone pomidory
Następny przepis: Kiszone warzywa korzeniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode