Kiszona sałata
Kiszona sałata to tradycyjny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza w kuchniach azjatyckich. Proces kiszenia na niewielką skalę jest prosty, a także pozwala zachować wartości odżywcze warzyw na dłużej. Osób nieodstrasza fakt, że zielone liście sałaty zmieniają kolor i stają się mniej ładne. Smak wynagradza wszystko. Nadaje się do zimowego przechowywania, łatwo dostępny nawet podczas mrozów, a jego uniwersalny smak sprawia, że przepis na kiszoną sałatę jest niezastąpiony. Ponadto, kiszenie jest jednym z najzdrowszych sposobów konserwacji żywności. Dlatego przedstawiamy przepis na kiszona sałata!
admin
Składniki:
- Sałata lodowa – dowolna ilość
- Zalewa:
- na 1 litr wody:
- 1łyżka soli
- Dodatkowo do każdego słoika:
- 5 ząbków czosnku
- 4-5 wiórków korzenia chrzanu
- 2 duże łodygi kopru z baldachami
- szczypta gorczycy
Kiszona sałata – jak zrobić?
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki i wyparzone słoiki. Wodę zagotuj, dodaj sól i wymieszaj.
- Sałatę, najlepiej taką, która zawiązała główki dokładnie umyj. Przekrój na ćwiartki.
- Na dno słoika włóż chrzan, część czosnku i łodygę kopru. Teraz ciasno ułóż sałatę, resztę czosnku i drugą łodygę kopru.
- Zalej przestudzoną zalewą i przykryj. Sałata będzie dobra za 2 – 3 dni.
Słowa kluczowe: kiszenie sałaty, kiszona sałata
Kiszona sałata – dodatkowe informacje
Jeżeli nie masz sałaty w główkach, mogą być liście. Jest to sałata do szybkiego spożycia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszona, młoda kapusta
Następny przepis: Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili