Kiszona sałata

Kiszona sałata

Kiszona sałata to tradycyjny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza w kuchniach azjatyckich. Proces kiszenia na niewielką skalę jest prosty, a także pozwala zachować wartości odżywcze warzyw na dłużej. Osób nieodstrasza fakt, że zielone liście sałaty zmieniają kolor i stają się mniej ładne. Smak wynagradza wszystko. Nadaje się do zimowego przechowywania, łatwo dostępny nawet podczas mrozów, a jego uniwersalny smak sprawia, że przepis na kiszoną sałatę jest niezastąpiony. Ponadto, kiszenie jest jednym z najzdrowszych sposobów konserwacji żywności. Dlatego przedstawiamy przepis na kiszona sałata!

Składniki:

  • Sałata lodowa – dowolna ilość
  • Zalewa:
  • na 1 litr wody:
  • 1łyżka soli
  • Dodatkowo do każdego słoika:
  • 5 ząbków czosnku
  • 4-5 wiórków korzenia chrzanu
  • 2 duże łodygi kopru z baldachami
  • szczypta gorczycy

Kiszona sałata – jak zrobić?

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki i wyparzone słoiki. Wodę zagotuj, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Sałatę, najlepiej taką, która zawiązała główki dokładnie umyj. Przekrój na ćwiartki.
  3. Na dno słoika włóż chrzan, część czosnku i łodygę kopru. Teraz ciasno ułóż sałatę, resztę czosnku i drugą łodygę kopru.
  4. Zalej przestudzoną zalewą i przykryj. Sałata będzie dobra za 2 – 3 dni.

Słowa kluczowe: kiszenie sałaty, kiszona sałata

Kiszona sałata – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz sałaty w główkach, mogą być liście. Jest to sałata do szybkiego spożycia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszona, młoda kapusta
Następny przepis: Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode