Kiszona papryka z marchewką
Kiszona papryka z marchewką to doskonały domowy przepis, który łączy w sobie pikantne nuty papryki i słodką chrupkość marchewki. To doskonałe przekąski, które dodają wyrazistości każdemu posiłkowi – od codziennych obiadów, przez grilla, po rodzinną ucztę. Fermentowana papryka i marchewka to także prawdziwa bomba probiotyczna, która poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Ten przepis jest więc nie tylko smakowity, ale i zdrowy. Kiszona papryka z marchewką to jedna z tych rzeczy, które mają wymiar prawdziwej sztuki kulinarnej – wymagają czasu, cierpliwości, ale z pewnością warto.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg papryki (czerwona i 2 żółte)
- ½ kg marchewki
- Przyprawy do kiszenia – koper, ząbki czosnku, liść laurowy, ziarna pieprzu
Kiszona papryka z marchewką – jak zrobić?
- Wykonanie: papryki opłukać, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w większe paski. Marchew oczyścić ze skórki, pokroić w plasterki. Do wyparzonych słoików na dno ułożyć plasterki marchewki, paski papryki. Dodać przyprawy do słoików. Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę stołową soli (nie jodowanej), wymieszać do rozpuszczenia się – zalać słoiki z papryką wystudzoną wodą, zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce by warzywa zakisły (na moim zdjęciu papryka ma 1 tydzień kiszenia i już nadaje się do spożycia).
Słowa kluczowe: kiszona marchewka przepis, kiszona marchew przepis
Kiszona papryka z marchewką – dodatkowe informacje
1. ząbki czosnku nie obierać z łupin. 2. do słoika 1/2 l należy dodać 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili
Następny przepis: Kiszone buraki