Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili
Wypróbuj ten unikalny przepis na kiszoną kolorową paprykę z nutą papryczki chili. Doskonałe połączenie słodko-kwaśnej, aromatycznej papryki i ostrej chili, które zaskakuje swoim intensywnym smakiem i przyciąga uwagę żywym kolorem. Kiszenie jest starą metodą konserwacji żywności, której korzenie sięgają tysiącleci wstecz, a teraz staje się coraz bardziej popularne dzięki prozdrowotnym właściwościom. Kiszona papryka z chili to pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Idealne jako dodatek do grilled platters, mięs, kanapek czy sałatek. Na pewno wprowadzi orzeźwiający, wyrazisty akcent do twoich potraw!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 1 litrowy słoik:
- ok. 3 kolorowe słodkie papryki
- 3 ząbki czosnku
- gałązka koperku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 1/2 papryczki chili
- Solanka:
- 1 szklanka wody
- 1 czubata łyżeczka soli
Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili – jak zrobić?
- Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję sól, mieszam, studzę.
- Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych, kroje na cząstki.
- W słoiku układam paprykę, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe, pokrojoną w paski papryczkę chili, pokrojony w plasterki czosnek, koperek.
- Całość zalewam solanką, słoik lekko zakręcam, odstawiam na trzy – cztery dni, po tym czasie słoik zakręcam szczelnie i przestawiam w chłodne miejsce.
Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili – dodatkowe informacje
Ja lubię taką paprykę zajadać już po pięciu dniach, po 3-4 dłużej staje się bardziej kwaśna.