Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili

Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili

Wypróbuj ten unikalny przepis na kiszoną kolorową paprykę z nutą papryczki chili. Doskonałe połączenie słodko-kwaśnej, aromatycznej papryki i ostrej chili, które zaskakuje swoim intensywnym smakiem i przyciąga uwagę żywym kolorem. Kiszenie jest starą metodą konserwacji żywności, której korzenie sięgają tysiącleci wstecz, a teraz staje się coraz bardziej popularne dzięki prozdrowotnym właściwościom. Kiszona papryka z chili to pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Idealne jako dodatek do grilled platters, mięs, kanapek czy sałatek. Na pewno wprowadzi orzeźwiający, wyrazisty akcent do twoich potraw!

Składniki:

  • Na 1 litrowy słoik:
  • ok. 3 kolorowe słodkie papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka koperku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 1/2 papryczki chili
  • Solanka:
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata łyżeczka soli

Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili – jak zrobić?

  1. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję sól, mieszam, studzę.
  2. Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych, kroje na cząstki.
  3. W słoiku układam paprykę, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe, pokrojoną w paski papryczkę chili, pokrojony w plasterki czosnek, koperek.
  4. Całość zalewam solanką, słoik lekko zakręcam, odstawiam na trzy – cztery dni, po tym czasie słoik zakręcam szczelnie i przestawiam w chłodne miejsce.

Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili – dodatkowe informacje

Ja lubię taką paprykę zajadać już po pięciu dniach, po 3-4 dłużej staje się bardziej kwaśna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszona sałata
Następny przepis: Kiszona papryka z marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode