Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili
Wypróbuj ten unikalny przepis na kiszoną kolorową paprykę z nutą papryczki chili. Doskonałe połączenie słodko-kwaśnej, aromatycznej papryki i ostrej chili, które zaskakuje swoim intensywnym smakiem i przyciąga uwagę żywym kolorem. Kiszenie jest starą metodą konserwacji żywności, której korzenie sięgają tysiącleci wstecz, a teraz staje się coraz bardziej popularne dzięki prozdrowotnym właściwościom. Kiszona papryka z chili to pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu. Idealne jako dodatek do grilled platters, mięs, kanapek czy sałatek. Na pewno wprowadzi orzeźwiający, wyrazisty akcent do twoich potraw!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Na 1 litrowy słoik:
 - ok. 3 kolorowe słodkie papryki
 - 3 ząbki czosnku
 - gałązka koperku
 - 2 listki laurowe
 - 1 łyżeczka ziaren gorczycy
 - po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
 - 1/2 papryczki chili
 - Solanka:
 - 1 szklanka wody
 - 1 czubata łyżeczka soli
 
Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili – jak zrobić?
- Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję sól, mieszam, studzę.
 - Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych, kroje na cząstki.
 - W słoiku układam paprykę, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe, pokrojoną w paski papryczkę chili, pokrojony w plasterki czosnek, koperek.
 - Całość zalewam solanką, słoik lekko zakręcam, odstawiam na trzy – cztery dni, po tym czasie słoik zakręcam szczelnie i przestawiam w chłodne miejsce.
 
Kiszona kolorowa papryka z nutą papryczki chili – dodatkowe informacje
Ja lubię taką paprykę zajadać już po pięciu dniach, po 3-4 dłużej staje się bardziej kwaśna.


