Kiszona kapusta po gruzińsku
Kiszona kapusta po gruzińsku to nietuzinkowy przepis, który pozwoli Ci przenieść się smakiem do ciepłego i gościnnego Zakaukazia. Stanowi połączenie tradycji fermentacji warzyw, nam znanej z naszej kuchni, z różnorodnością smaków gruzińskiego gotowania. Kluczowym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, ale to co wyróżnia ten przepis na tle innych, to dodatek buraków. Te dwa składniki razem tworzą niesamowitą kompozycję smaków. To przysmak, który zaskakuje, intryguje i przede wszystkim smakuje jak mało co! Wszystko to sprawia, że przepis na kiszona kapusta po gruzińsku to punkt obowiązkowy dla każdego miłośnika pikantnych dań i niepowtarzalnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy białej kapusty
- 500 gramów buraków
- kilka gałązek liści selera (może być suszony)
- 4 ząbki czosnku (lub więcej, wg uznania)
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 chili
- 3-4 litry wody (przegotowanej)
- 3-4 łyżki soli
Kiszona kapusta z burakami – jak zrobić?
-
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki). Buraki obrać, pokroić w plastry.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki). Buraki obrać, pokroić w plastry.
W dużym słoju lub kamionkowym garnku układać kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw.
Sól rozpuścić w wodzie, zalać kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze dolać). Jeśli kapustę kisimy w garnku kamionkowym, z wierzchu trzeba ją obciążyć czymś płaskim np. talerzem, przykryć gazą lub lnianą ścierka i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kapustę kiszoną w słoiku przykryłam tylko gazą, a po 5 dniach zakręciłam zwykłą nakrętkę i wstawiłam do lodówki.
Po tych 5 dniach kapusta już jest lekko kwaśna, ale po tygodniu w chłodzie dopiero wydobywa się cały jej smak.
Smacznego!
Kiszona kapusta po gruzińsku – dodatkowe informacje
Moja kiszona kapusta z burakami wyszła chrupiąca. Jeśli jednak wolicie bardziej miękkie listki, przed włożeniem do słoja kawałki kapusty należy sparzyć i zalać gorącą zalewą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszka ziemniaczana
Następny przepis: Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami