Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką
Składniki:
- 1 kg surowego boczku
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 1 kg surowej łopatki wieprzowej
- 1/2 kg karczku
- główka czosnku
- 5 łyżek soli peklowej
- 5 łyżek suszonego majeranku lub pęczek świeżego majeranku
- 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka czerwonej łagodnej papryki
- 1 1/2 litra wody
- opakowanie żelatyny (na 1 1/2 l płynu)
- 2 opakowania smalcu wieprzowego w kostce
Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką – jak zrobić?
- Jak zrobić kiełbasę w słoiku? – przepis
Boczek, szynkę, łopatkę i karczek trzeba zmielić w maszynce o grubych oczkach. Następnie przełożyć do dużej miski (takiej, żeby weszła do lodówki i żeby można było wszystko dobrze wymieszać). Kolejnym krokiem jest obranie i przecisnąć przez praskę czosnku, a następnie dodanie do mięsa. Potem należy dodać wszystkie przyprawy, wodę i żelatynę. Wszystkie składniki należy wymieszać. Odstawić do lodówki na 24 godziny. - Na drugi dzień jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać, nakładać do słoiczków zostawiając tak około 3 cm od góry wolnego miejsca, miejsce to wypełniamy plastrem ok. 1 cm smalcu wieprzowego. Na koniec trzeba dobrze zakręcić.
- Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku? Kiełbasę należy pasteryzować przez około 3 godziny (w trakcie pasteryzacji, jeśli woda wyparowuje z garnka to uzupełniamy wodą gorącą) i odstawić w garnku na dobę.
- Na drugi dzień znów kiełbasę w słoiku należy znów pasteryzować. Tym razem przez 2 godziny, a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką jest gotowa do podania.
Słowa kluczowe: kiełbasa w słoikach z galaretką, kiełbasa słoikowa z galaretką przepis, biała kiełbasa w słoiku przepis, kiełbasa swojska w słoiku-przepis, kiełbasa w słoiku jak zrobić, kiełbasa wiejska w słoiku, kiełbasa polska w słoiku, kiełbasa w słoiku pasteryzacja w piekarniku, swojska kiełbasa w słoiku, pasteryzacja kiełbasy w słoiku, kiełbasa ze słoika przepisy, kiełbasa ze słoika przepis, kiełbasa w słoikach przepisy, kielbasa w sloikach, kiełbasa słoikowa z galaretką, kiełbasa słoikowa przepis, domowa kiełbasa w słoiku, kiełbasa ze słoika, kiełbasa w słoiku przepis, kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką – dodatkowe informacje
Najlepiej do tej konserwy użyć słoiczki o prostych ściankach tak żeby można było bez problemu wyjąć całą konserwę. Kiełbasa w słoiku będzie również świetnie smakować, gdy doprawimy ją tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim lub kulkami świeżego rozmarynu, czarnym pieprzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa szynkowa
Następny przepis: KIEŁBASA W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWYM