Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką to staropolski przepis, który cieszy się niezmiennym uznaniem. Jest niezwykłym połączeniem smaku tradycyjnej kiełbasy, tłustego smaku smalcu i lekkojedblakowatego posmaku galaretki. Dzięki konserwacji w słoiku, domowa kiełbasa zdobywa zupełnie inny, niespotykany smak. Bezbłędnie towarzyszy przy rodzinnym stole, zawsze zachwycając swoją wyjątkową formą podania. Dzięki temu przepisowi, kiełbasa, znana i uwielbiana przez Polaków od pokoleń, nabiera nowego, oryginalnego charakteru. Nawet jeżeli nigdy wcześniej nie próbowałeś kiełbasy w słoiku, ten przepis zachęci Cię do poznania tej nietuzinkowej smakowej przygody.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 kg surowej łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg karczku
  • główka czosnku
  • 5 łyżek soli peklowej
  • 5 łyżek suszonego majeranku lub pęczek świeżego majeranku
  • 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej łagodnej papryki
  • 1 1/2 litra wody
  • opakowanie żelatyny (na 1 1/2 l płynu)
  • 2 opakowania smalcu wieprzowego w kostce

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką – jak zrobić?

  1. Jak zrobić kiełbasę w słoiku? – przepis
    Boczek, szynkę, łopatkę i karczek trzeba zmielić w maszynce o grubych oczkach. Następnie przełożyć do dużej miski (takiej, żeby weszła do lodówki i żeby można było wszystko dobrze wymieszać). Kolejnym krokiem jest obranie i przecisnąć przez praskę czosnku, a następnie dodanie do mięsa. Potem należy dodać wszystkie przyprawy, wodę i żelatynę. Wszystkie składniki należy wymieszać. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Na drugi dzień jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać, nakładać do słoiczków zostawiając tak około 3 cm od góry wolnego miejsca, miejsce to wypełniamy plastrem ok. 1 cm smalcu wieprzowego. Na koniec trzeba dobrze zakręcić.
  3. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku? Kiełbasę należy pasteryzować przez około 3 godziny (w trakcie pasteryzacji, jeśli woda wyparowuje z garnka to uzupełniamy wodą gorącą) i odstawić w garnku na dobę.
  4. Na drugi dzień znów kiełbasę w słoiku należy znów pasteryzować. Tym razem przez 2 godziny, a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką jest gotowa do podania.

Słowa kluczowe: kiełbasa w słoikach z galaretką, kiełbasa słoikowa z galaretką przepis, biała kiełbasa w słoiku przepis, kiełbasa swojska w słoiku-przepis, kiełbasa w słoiku jak zrobić, kiełbasa wiejska w słoiku, kiełbasa polska w słoiku, kiełbasa w słoiku pasteryzacja w piekarniku, swojska kiełbasa w słoiku, pasteryzacja kiełbasy w słoiku, kiełbasa ze słoika przepisy, kiełbasa ze słoika przepis, kiełbasa w słoikach przepisy, kielbasa w sloikach, kiełbasa słoikowa z galaretką, kiełbasa słoikowa przepis, domowa kiełbasa w słoiku, kiełbasa ze słoika, kiełbasa w słoiku przepis, kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku ze smalcem i z galaretką – dodatkowe informacje

Najlepiej do tej konserwy użyć słoiczki o prostych ściankach tak żeby można było bez problemu wyjąć całą konserwę. Kiełbasa w słoiku będzie również świetnie smakować, gdy doprawimy ją tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim lub kulkami świeżego rozmarynu, czarnym pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa szynkowa
Następny przepis: KIEŁBASA W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode