Ketchup z dyni
Wydawać by się mogło, że ketchup może być tylko pomidorowy? Nic bardziej mylnego! Ten oryginalny przepis na ketchup z dyni to pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Ten ketchup charakteryzuje się niepowtarzalnym, nieco słodkawym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom dyni. Jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem – sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich. Stwórz swój domowy, zdrowszy ketchup bez konserwantów, pełen witamin i smaku. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i gości nietuzinkowym daniem. Ketchup z dyni przepis to prawdziwa jesień w słoiku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ketchup:
- 3 kg dyni
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- sól
- Składniki na zalewę:
- 0,5 l przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu
- 1 szkl. octu
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
Ketchup z dyni – jak zrobić?
-
1.
Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i dodajemy:- do dyni 1 łyżkę soli
- do papryki 1 łyżeczkę soli
- do cebuli 1 łyżeczkę soli
Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz.
-
2.
Każde z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy. -
3.
Wszystkie składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając. -
4.
Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.
Ketchup z dyni – dodatkowe informacje
Przygotowany ketchup z dyni możemy zapasteryzować.