Ketchup z dyni

Ketchup z dyni

Wydawać by się mogło, że ketchup może być tylko pomidorowy? Nic bardziej mylnego! Ten oryginalny przepis na ketchup z dyni to pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Ten ketchup charakteryzuje się niepowtarzalnym, nieco słodkawym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom dyni. Jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem – sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich. Stwórz swój domowy, zdrowszy ketchup bez konserwantów, pełen witamin i smaku. Wypróbuj ten przepis, a na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i gości nietuzinkowym daniem. Ketchup z dyni przepis to prawdziwa jesień w słoiku!

Składniki:

  • Składniki na ketchup:
  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • sól
  • Składniki na zalewę:
  • 0,5 l przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej

Ketchup z dyni – jak zrobić?

  1. 1.
    Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i dodajemy:

    • do dyni 1 łyżkę soli
    • do papryki 1 łyżeczkę soli
    • do cebuli 1 łyżeczkę soli

    Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz.

  2. 2.
    Każde z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy.
  3. 3.
    Wszystkie składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając.
  4. 4.
    Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.

Ketchup z dyni – dodatkowe informacje

Przygotowany ketchup z dyni możemy zapasteryzować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ketchup z cukinii
Następny przepis: Kibinai Litewskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode