Ketchup z cukinii
Oszalałeś na punkcie ketchupu, ale szukasz czegoś nowego? Przygotuj niecodziennej odmiany sosu z naszym przepisem na ketchup z cukinii! Ten przepis wykorzystuje przecier z cukinii, który stanowi idealne tło dla pysznych przypraw, tworząc sos idealny do grilla, kanapek lub po prostu do smarowania chleba. Taki domowy ketchup to zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów, gdyż masz pełną kontrolę nad składnikami. Odkryj nową stronę znanej i lubianej cukinii i zaskocz swoich gości tym nietypowym dodatkiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- sól
- 2 szklanki cukru kryształu
- 3 słoiczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka ostrej papryki i słodkiej
- łyżeczka oregano, bazylii i ziół prowansalskich
- niepełna szklanka octu
Ketchup z cukinii – jak zrobić?
- Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić, dodać do cukinii i nasolić. Zostawić na 6 godzin.
- Cukini nie odciskamy, tylko stawiamy na małym ogniu, dodajemy pieprz, papryki, przecier z cukini i gotujemy 20 minut.
- Na koniec dodać ocet, zioła i gotujemy jeszcze 10 minut. Zmiksować blenderem i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut.
Ketchup z cukinii – dodatkowe informacje
Do przecieru z cukini możemy dodać świeży czosnek i curry.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kęski piersi z kurczaka w panierce a'la McNuggets
Następny przepis: Ketchup z dyni