Keczup z cukinii
Witaj w przepisowni, gdzie eksperymentujemy z ulubionymi składnikami, dodając im nowych smaków. Oto propozycja na domowy keczup z cukinii, idealny do zapasów na zimę, szczególnie kiedy cukinia obrodziła w ogrodzie. Ta unikalna wersja klasycznego sosu to doskonałe urozmaicenie domowych kanapek, zapiekanek czy mięs. A przez to, że robimy go sami, mamy pewność co do jakości każdego składnika. Ten łatwy przepis pozwoli Ci zrobić ketchup z cukinii do słoików, który zachwyci każdego smakosza szukającego nowych, oryginalnych smaków.
admin
Składniki:
- -1,5 kg cukinii
- -0,5 kg cebuli
- -sól
- -0,5 kg cukru
- -1 łyżeczka papryki słodkiej
- -1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- -2 koncentraty pomidorowe
- -1 szklanka octu 6% lub 1/2 szklanki octu 10%
Keczup z cukinii – jak zrobić?
- Cukinię i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować. Cukinię i cebulę zasolić garścią soli i zostawić na 6 godzin.
- Po 6 godzinach dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 minut, mieszając by się nie przypaliło.
- Po 20 minutach dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować 10 minut, po tym czasie wziąć blender i wszystko zblendować na jednolitą masę.
- Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba zagotowywać.
Słowa kluczowe: przepisownia ketchup, domowy keczup z cukinii, keczup z cukinii na zimę, keczup z cukinii do słoików, domowy ketchup z cukinii, keczup z cukinii przepis, ketchup z cukinii przepis, przepis na keczup z cukinii, keczup z cukinii, ketchup z cukinii
Keczup z cukinii – dodatkowe informacje
Można dodać papryczkę chili zamiast ostrej, ale to w mniejszych ilościach, chyba że ktoś lubi bardzo pikantne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: keks z rumem
Następny przepis: Kęski piersi z kurczaka w panierce a'la McNuggets