Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Witaj w przepisowni, gdzie eksperymentujemy z ulubionymi składnikami, dodając im nowych smaków. Oto propozycja na domowy keczup z cukinii, idealny do zapasów na zimę, szczególnie kiedy cukinia obrodziła w ogrodzie. Ta unikalna wersja klasycznego sosu to doskonałe urozmaicenie domowych kanapek, zapiekanek czy mięs. A przez to, że robimy go sami, mamy pewność co do jakości każdego składnika. Ten łatwy przepis pozwoli Ci zrobić ketchup z cukinii do słoików, który zachwyci każdego smakosza szukającego nowych, oryginalnych smaków.

Składniki:

  • -1,5 kg cukinii
  • -0,5 kg cebuli
  • -sól
  • -0,5 kg cukru
  • -1 łyżeczka papryki słodkiej
  • -1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • -2 koncentraty pomidorowe
  • -1 szklanka octu 6% lub 1/2 szklanki octu 10%

Keczup z cukinii – jak zrobić?

  1. Cukinię i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować. Cukinię i cebulę zasolić garścią soli i zostawić na 6 godzin.
  2. Po 6 godzinach dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 minut, mieszając by się nie przypaliło.
  3. Po 20 minutach dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować 10 minut, po tym czasie wziąć blender i wszystko zblendować na jednolitą masę.
  4. Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba zagotowywać.

Słowa kluczowe: przepisownia ketchup, domowy keczup z cukinii, keczup z cukinii na zimę, keczup z cukinii do słoików, domowy ketchup z cukinii, keczup z cukinii przepis, ketchup z cukinii przepis, przepis na keczup z cukinii, keczup z cukinii, ketchup z cukinii

Keczup z cukinii – dodatkowe informacje

Można dodać papryczkę chili zamiast ostrej, ale to w mniejszych ilościach, chyba że ktoś lubi bardzo pikantne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: keks z rumem
Następny przepis: Kęski piersi z kurczaka w panierce a'la McNuggets

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode