Kebab z grila;)
Kebaby z grilla to pyszne danie, które swoje korzenie ma w kuchni bliskowschodniej, ale zyskało popularność na całym świecie. Dzięki jego prostocie i różnorodności możliwości, jest to idealna propozycja na rodzinne grillowanie. Używając wybranych składników, każdy może przygotować kebab odpowiedni do swojego smaku. Mięso, warzywa, sos – wszystko to razem tworzy eksplozję smaków, która nie pozostawia obojętnym żadnego miłośnika grillowanej kuchni. Ta wersja kebabu z grilla to propozycja dla tych, którzy szukają prostego i szybkiego przepisu, który jednocześnie zaskakuje swoim smakiem. Przyjemność z jedzenia będą mieli zarówno dorośli jak i dzieci.
admin
Składniki:
- Mięso mielone wieprzowe – 0,5 kg
- Schłodzony wywar (może być z kostki) – 1 szklanka
- Czosnek – 5-6 ząbków
- Duża cebula
- Oregano – 2 łyżeczki
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz – 1 łyżeczka
- Patyczki do szaszłyków – 6 sztuk
Kebab z grilla – jak zrobić?
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do mięsa razem z pozostałymi przyprawami. Masę bardzo dokładnie wyrabiaj ręką, co jakiś czas dolewając porcję zimnego wywaru. Mięso jest dobrze wyrobione, gdy odstaje od ręki. Wtedy włóż je na ok. 2-3 godz. do lodówki, by stężało. Po tym czasie mięso podziel na 4-5 porcji i z każdej uformuj zwilżonymi rękami wałeczek. Nabij je na patyczki do szaszłyków. Opiekaj je równomiernie na grillu przez 15 minut lub można również zrobić to na patelni.
Kebab z grilla – dodatkowe informacje
Można podać lekką sałatką