Kebab z grila;)

Kebab z grila;)

Kebaby z grilla to pyszne danie, które swoje korzenie ma w kuchni bliskowschodniej, ale zyskało popularność na całym świecie. Dzięki jego prostocie i różnorodności możliwości, jest to idealna propozycja na rodzinne grillowanie. Używając wybranych składników, każdy może przygotować kebab odpowiedni do swojego smaku. Mięso, warzywa, sos – wszystko to razem tworzy eksplozję smaków, która nie pozostawia obojętnym żadnego miłośnika grillowanej kuchni. Ta wersja kebabu z grilla to propozycja dla tych, którzy szukają prostego i szybkiego przepisu, który jednocześnie zaskakuje swoim smakiem. Przyjemność z jedzenia będą mieli zarówno dorośli jak i dzieci.

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe – 0,5 kg
  • Schłodzony wywar (może być z kostki) – 1 szklanka
  • Czosnek – 5-6 ząbków
  • Duża cebula
  • Oregano – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Patyczki do szaszłyków – 6 sztuk

Kebab z grilla – jak zrobić?

  1. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do mięsa razem z pozostałymi przyprawami. Masę bardzo dokładnie wyrabiaj ręką, co jakiś czas dolewając porcję zimnego wywaru. Mięso jest dobrze wyrobione, gdy odstaje od ręki. Wtedy włóż je na ok. 2-3 godz. do lodówki, by stężało. Po tym czasie mięso podziel na 4-5 porcji i z każdej uformuj zwilżonymi rękami wałeczek. Nabij je na patyczki do szaszłyków. Opiekaj je równomiernie na grillu przez 15 minut lub można również zrobić to na patelni.

Kebab z grilla – dodatkowe informacje

Można podać lekką sałatką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kebab w bułce pitta
Następny przepis: keczup paprykowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode