Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką
Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką to pyszne danie, które z pewnością docenią miłośnicy klasyki polskiej kuchni. Ten tradycyjny przepis z regionu Podlasia łączy w sobie smakowite kartacze, zwane także cepelinami, ze szlachetnym dodatkiem mięsa drobiowego z rosołu. Za wyjątkowy smak odpowiada jeszcze prażona cebulka, dodająca danu chrupkości i wyrazistego aromatu. Doskonale sprawdza się jako sycący obiad dla całej rodziny. Cepeliny z mięsem gotowanym to połączenie masy ziemniaczanej z soczystym farszem mięsnym, które rozpływa się w ustach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto na kartacze:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- około 300 g skrobi ziemniaczanej
- 1 średnie jajko
- Farsz:
- około 800 g kg zmielonego mięsa drobiowego z rosołu-z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3-4 łyżki rosołu
- sól do smaku
- oraz
- olej
- 2 łyżki mąki
- 2 mniejsze cebule
Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odstawić do przestudzenia. Następnie zmielić je w maszynce, dodać skrobie, jajka i wyrobić ręcznie masę.
- Mięso z rosołu obrać, zmielić wraz z cebulą i czosnkiem w maszynce, dodać zimny rosół i przyprawy, dobrze wymieszać.
- Nabierać po około 2 łyżki masy ziemniaczanej, uformować kulkę, spłaszczyć ja na plack. Na środku każdego placka umieszczać po łyżce nadzenia mięsnego. Sklejać, spłaszczać nadając im owalny kształt.
- Kartacze gotować we wrzącej, osolonej wodzie na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzać.
- Prażona cebula do okraszenia: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę obtoczoną w łyżce mąki i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, posypać drugą łyżką mąki i dalej smażyć mieszając aż cała cebula dokładnie się zrumieni.
- Okrasić uprażoną cebulką. Smacznego!
Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką – dodatkowe informacje
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić posypać drugą łyżką mąki i dalej smażyć mieszając aż cała cebula dokładnie się zrumieni (w sumie ok. 15-20 minut).