Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką

Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką

Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką to pyszne danie, które z pewnością docenią miłośnicy klasyki polskiej kuchni. Ten tradycyjny przepis z regionu Podlasia łączy w sobie smakowite kartacze, zwane także cepelinami, ze szlachetnym dodatkiem mięsa drobiowego z rosołu. Za wyjątkowy smak odpowiada jeszcze prażona cebulka, dodająca danu chrupkości i wyrazistego aromatu. Doskonale sprawdza się jako sycący obiad dla całej rodziny. Cepeliny z mięsem gotowanym to połączenie masy ziemniaczanej z soczystym farszem mięsnym, które rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto na kartacze:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko
  • Farsz:
  • około 800 g kg zmielonego mięsa drobiowego z rosołu-z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki rosołu
  • sól do smaku
  • oraz
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 mniejsze cebule

Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odstawić do przestudzenia. Następnie zmielić je w maszynce, dodać skrobie, jajka i wyrobić ręcznie masę.
  2. Mięso z rosołu obrać, zmielić wraz z cebulą i czosnkiem w maszynce, dodać zimny rosół i przyprawy, dobrze wymieszać.
  3. Nabierać po około 2 łyżki masy ziemniaczanej, uformować kulkę, spłaszczyć ja na plack. Na środku każdego placka umieszczać po łyżce nadzenia mięsnego. Sklejać, spłaszczać nadając im owalny kształt.
  4. Kartacze gotować we wrzącej, osolonej wodzie na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzać.
  5. Prażona cebula do okraszenia: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę obtoczoną w łyżce mąki i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, posypać drugą łyżką mąki i dalej smażyć mieszając aż cała cebula dokładnie się zrumieni.
  6. Okrasić uprażoną cebulką. Smacznego!

Kartacze z mięsem drobiowym z rosołu i prażoną cebulką – dodatkowe informacje

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić posypać drugą łyżką mąki i dalej smażyć mieszając aż cała cebula dokładnie się zrumieni (w sumie ok. 15-20 minut).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kartofel salad
Następny przepis: KARTOFLANIKI BIESZCZADZKIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode