Karpatka z polewą czekoladową
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ kostki margaryny
- Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki masła roślinnego
- 4 łyżki wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Karpatka z polewą czekoladową – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie ciasta:Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać prażąc przez 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimne ciasto przełożyć do miski i wbijać po jednym, całym jajku i ucierać do jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Formę do ciasta posmarować tylko margaryną i jedną część ciasta rozsmarować na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni na włączonym termoobiegu, najpierw jedną część, a potem drugą.
Po upieczeniu dwóch części karpatkę przełożyć kremem.
-
2.
Wykonanie kremu:1 ½ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 1 ½ mleka i obie mąki wymieszać mikserem i wlać do gotującego się mleka. Mieszać pałką aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Margarynę utrzeć pałką do białości i po jednej łyżce ucierając pałką dodawać wcześniej przygotowaną zimną masę. Ucierać aż do jednolitej masy i gotowy kremik wstawić do lodówki.
-
3.
Wykonanie polewy:Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i delikatnie gotować na malutkim ogniu aż cukier się rozpuści. Energicznie mieszać. Odstawić. Chłodną, ale nie zimną polewę polać ciasto.
Porady – Karpatka z polewą czekoladową – dodatkowe informacje
Jeśli polewa będzie za gęsta należy dodać trochę wody, jeśli za rzadka proszę dodac kakao.