Karpatka z polewą czekoladową

Karpatka z polewą czekoladową

Zapewne dla wielu z nas, karpatka kojarzy się z dzieciństwem i domowymi wypiekami przygotowywanymi przez babcię czy mamę. Ciasto ze śmietanowym kremem, nieregularnym wyglądem przypominającym górski krajobraz, stało się jednym z symboli polskiej tradycyjnej kuchni. Dzisiaj pragnę zaoferować nieco innowacyjny przepis na tę słynną potrawę – karpatkę z polewą czekoladową, która dodaje deserowi wyjątkowego smaku i szlachetności. Niezwykłe połączenie delikatnego ciasta parzonego, kremu śmietanowego i intensywnej, gęstej czekolady gwarantuje prawdziwie niebiańskie doznania kulinarne. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników domowych ciast – nie tylko fanów klasycznej karpatki, ale też ciastek w nowoczesnym wydaniu.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ kostki margaryny
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Karpatka z polewą czekoladową – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie ciasta:

    Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać prażąc przez 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimne ciasto przełożyć do miski i wbijać po jednym, całym jajku i ucierać do jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Formę do ciasta posmarować tylko margaryną i jedną część ciasta rozsmarować na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni na włączonym termoobiegu, najpierw jedną część, a potem drugą.

    Po upieczeniu dwóch części karpatkę przełożyć kremem.

  2. 2.
    Wykonanie kremu:

    1 ½ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 1 ½ mleka i obie mąki wymieszać mikserem i wlać do gotującego się mleka. Mieszać pałką aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Margarynę utrzeć pałką do białości i po jednej łyżce ucierając pałką dodawać wcześniej przygotowaną zimną masę. Ucierać aż do jednolitej masy i gotowy kremik wstawić do lodówki.

  3. 3.
    Wykonanie polewy:

    Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i delikatnie gotować na malutkim ogniu aż cukier się rozpuści. Energicznie mieszać. Odstawić. Chłodną, ale nie zimną polewę polać ciasto.

Porady – Karpatka z polewą czekoladową – dodatkowe informacje

Jeśli polewa będzie za gęsta należy dodać trochę wody, jeśli za rzadka proszę dodac kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karpatka Joli
Następny przepis: KARTACZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode