KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE

„Karp w galarecie z warzywami” to tradycyjne danie świąteczne, zwłaszcza na Wigilię. Spopularyzowane w kuchni polskiej, jest to przepis, który łączy soczysty, dobrze przyprawiony karp z lekką i smaczną galaretką. Dopełnieniem są warzywa, które dodają potrawie dodatkowego aromatu i koloru. Pomimo iż wykonanie tego dania może wydawać się skomplikowane, efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje poświęcony czas. Każdy kęs to prawdziwe doznania kulinarne; delikatność karpia, krucha galaretka i chrupiące warzywa tworzą niepowtarzalny smak, który pozostaje w pamięci na długo.

Składniki:

  • 1 karp
  • 1 op. żelatyny
  • sok z cytryny – do smaku
  • białko jaja – opcjonalnie
  • na wywar:
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • do dekoracji:
  • ugotowana marchewka
  • groszek konserwowy
  • oliwki
  • natka pietruszki
  • kiełki rzodkiewki

Karp w galarecie – jak zrobić?

  1. Rybę odfiletować (nie zdejmować skóry, nie wyrzucać głowy i kręgosłupa). Przygotować wywar: warzywa i przyprawy ugotować do miękkości w nieco więcej niż 1 litr wody, jeśli mamy głowę i kręgosłup karpia to też ugotować razem z warzywami. Gdy warzywa będą miękkie, usunąć je z wywaru wraz z resztkami ryby. Ugotowane warzywa zachować, przydadzą się do dekoracji.
  2. Wywar doprawić wg smaku i ugotować w nim połówki karpia po ok. 5 do 10 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie odsączyć i wystudzić. Teraz można usunąć ości i ewentualnie skórę.
  3. Powstały wywar jest mętny, w celu oczyszczenia należy do niego dodać roztrzepane białko jajka, chwilę pogotować aż wywar się wyklaruje, następnie całość przelać przez gęste sito wyłożone gazą (niezłe efekty daje też przelanie wywaru przez filtr od kawy, zamiast klarowania białkiem).
  4. Gotowy wywar doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie dodać żelatynę w odpowiednich proporcjach (wg wskazówek producenta na opakowaniu żelatyny).
  5. Na dno talerza wyłożyć trochę warzyw i kilka łyżek wywaru, odstawić do stężenia.
  6. Na zastygniętej warstwie galarety ułożyć kawałki ryby, udekorować wg inwencji własnej i zalać wywarem.
  7. Całość odstawić do stężenia na kilka godzin.

Porady – KARP W GALARECIE – dodatkowe informacje

W ten sam sposób można też przygotować inną rybę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karp tradycyjnie smażony
Następny przepis: Karp w szarym piernikowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode