Karmelizowany rabarbar

Karmelizowany rabarbar

Rabarbar to owoc, który jest doskonałym dodatkiem do wielu wypieków, kompotów i deserów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że rabarbar w połączeniu z cukrem może tworzyć wyjątkowo smakowity, słodko-kwaśny i aromatyczny składnik do wielu dań. Karmelizowany rabarbar to nie tylko przepyszny przysmak, ale także ciekawy sposób na urozmaicenie tradycyjnych deserów. Proces karmelizacji rabarbaru przy pomocy cukru pozwala wydobyć z niego wyjątkowy smak, który w połączeniu ze słodyczą cukru tworzy niepowtarzalny, smakowity komponent do wielu potraw. Jeśli chcesz eksperymentować z kuchnią, ten przepis na pewno Ci się spodoba.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru z wanilią
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Karmelizowany rabarbar – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną, na średnim ogniu, patelnię wsypujemy cukier, zalewamy wodą. Mieszamy aby rozprowadzić równomiernie cukier i pozostawiamy, nie mieszając, do czasu, aż cukier zacznie nabierać złotej barwy. Natychmiast wrzucam pokrojony na drobne kawałki rabarbar, starty imbir oraz sok z cytryny. Mieszamy do momentu aż wyparuje sok rabarbarowy.

Karmelizowany rabarbar – dodatkowe informacje

Idealny jako dodatek do serników czy drożdżówek. Świetnie też smakuje na gofrach czy z naleśnikami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmelizowane wiśnie w syropie
Następny przepis: Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode