Karmelizowany rabarbar
Rabarbar to owoc, który jest doskonałym dodatkiem do wielu wypieków, kompotów i deserów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że rabarbar w połączeniu z cukrem może tworzyć wyjątkowo smakowity, słodko-kwaśny i aromatyczny składnik do wielu dań. Karmelizowany rabarbar to nie tylko przepyszny przysmak, ale także ciekawy sposób na urozmaicenie tradycyjnych deserów. Proces karmelizacji rabarbaru przy pomocy cukru pozwala wydobyć z niego wyjątkowy smak, który w połączeniu ze słodyczą cukru tworzy niepowtarzalny, smakowity komponent do wielu potraw. Jeśli chcesz eksperymentować z kuchnią, ten przepis na pewno Ci się spodoba.
admin
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 100 g cukru z wanilią
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Karmelizowany rabarbar – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną, na średnim ogniu, patelnię wsypujemy cukier, zalewamy wodą. Mieszamy aby rozprowadzić równomiernie cukier i pozostawiamy, nie mieszając, do czasu, aż cukier zacznie nabierać złotej barwy. Natychmiast wrzucam pokrojony na drobne kawałki rabarbar, starty imbir oraz sok z cytryny. Mieszamy do momentu aż wyparuje sok rabarbarowy.
Karmelizowany rabarbar – dodatkowe informacje
Idealny jako dodatek do serników czy drożdżówek. Świetnie też smakuje na gofrach czy z naleśnikami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karmelizowane wiśnie w syropie
Następny przepis: Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną