Karmelizowane wiśnie w syropie
Podróżuj wsiągającym światem smaków z naszym przepisem na karmelizowane wiśnie w syropie. Te urzekające owoce, zanurzone w dekadenckim, błyszczącym syropie, stworzą prawdziwą ucztę dla twojego podniebienia. Wiśnie karmelizowane są idealnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast czy napojów. Oprócz tego, mogą stanowić elegancki podarunek dla bliskich. Stworzenie tej aromatycznej kompozycji jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać i na pewno zasługuje na twoją uwagę. Odkryj z nami tę niepowtarzalną słodycz będącą esencją lata – smak karmelizowanych wiśni w syropie. Daj się porwać słodkiej magii i zaskocz swoich bliskich niebanalnym użyciem sezonowych owoców.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki zawsze dodajemy w proporcji 1:1
- 1 kg owoców
- 1 kg cukru
Karmelizowane wiśnie w syropie – jak zrobić?
- Wiśnie drylujemy, zasypujemy w dużym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy.
- Przez następne 3-4 dni rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
- W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje, gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji.
Karmelizowane wiśnie w syropie – dodatkowe informacje
Wiśnie karmelizowane będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karmelizowane pomarańcze z chilli
Następny przepis: Karmelizowany rabarbar