Karmelizowane wiśnie w syropie

Karmelizowane wiśnie w syropie

Podróżuj wsiągającym światem smaków z naszym przepisem na karmelizowane wiśnie w syropie. Te urzekające owoce, zanurzone w dekadenckim, błyszczącym syropie, stworzą prawdziwą ucztę dla twojego podniebienia. Wiśnie karmelizowane są idealnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast czy napojów. Oprócz tego, mogą stanowić elegancki podarunek dla bliskich. Stworzenie tej aromatycznej kompozycji jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać i na pewno zasługuje na twoją uwagę. Odkryj z nami tę niepowtarzalną słodycz będącą esencją lata – smak karmelizowanych wiśni w syropie. Daj się porwać słodkiej magii i zaskocz swoich bliskich niebanalnym użyciem sezonowych owoców.

Składniki:

  • Składniki zawsze dodajemy w proporcji 1:1
  • 1 kg owoców
  • 1 kg cukru

Karmelizowane wiśnie w syropie – jak zrobić?

  1. Wiśnie drylujemy, zasypujemy w dużym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy.
  2. Przez następne 3-4 dni rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
  3. W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje, gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji.

Karmelizowane wiśnie w syropie – dodatkowe informacje

Wiśnie karmelizowane będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmelizowane pomarańcze z chilli
Następny przepis: Karmelizowany rabarbar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode