KARKÓWKA Z GRILLA W ŚMIETANOWEJ MARYNACIE
Przepis na karkówkę z grilla w śmietanowej marynacie to doskonała propozycja na weekendowe grille lub letnie spotkania z przyjaciółmi. Mieszanka ziołów i przypraw, zwieńczona kremową śmietanką, sprawia, że karkówka jest miękka, soczysta i pełna wybornego smaku. Idealna do spożycia z dodatkami w postaci grillowanych warzyw czy chrupiących sałatek. Ta przepisowy hit to najsmaczniejsza odpowiedź na pytanie, jak przyrządzić karkówkę. Karczek w tej wyjątkowej marynacie to nieoszukana gratka dla miłośników grillowania. Bez względu na okazję, ten przepis na karkówkę z grilla w śmietanowej marynacie zawsze sprawdzi się doskonale! Zachwyć swoich gości i przyrządź najlepszą karkówkę jaką jedli w swoim życiu.
admin
Składniki:
- 9 plastrów karczku wieprzowego
- MARYNATA
- 180 ml. kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 cebula średnia
- 1 łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra do smaku, bazylia i oregano
Karkówka z grilla w śmietanowej marynacie – jak zrobić?
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i rozbić z dwóch stron.
- Każdy plaster posmarować marynatą, wymieszać, włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i wstawić na minimum 12 godz. do lodówki.
- Rozgrzać grill i piec zamarynowane mięso około 10-12 min. z każdej strony. Karkówka z grilla najlepiej smakuje z ulubionym sosem i pieczywem.
KARKÓWKA Z GRILLA W ŚMIETANOWEJ MARYNACIE – dodatkowe informacje
Tak przygotowaną karkówkę można opiec w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka z cebulą i grzybami
Następny przepis: Karkówka z Piekarnika