Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką
Zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczną karkówkę, która zaskoczy Was swoim niepowtarzalnym smakiem. Karkówka w sosie słodko-kwaśnym od Łowicz to doskonałe połączenie soczystego mięsa z wykwintnym sosem, który dodaje całości jedynego w swoim rodzaju charakteru. Do dania podajemy klasyczne, pieczone ziemniaki oraz chrupiącą surówkę dla zbalansowania smaków. To propozycja na obiad, który na pewno zachwyci wszelkiego rodzaju smakoszy. Całość jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi każdą chwilę spędzoną w kuchni. Zaskocz rodzinę i przyjaciół tym niezwykłym daniem.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Karkówka:
 - 1 kg karkówki
 - 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
 - Surówka:
 - kapusta pekińska
 - marchewka
 - papryka
 - kukurydza
 - 2 łyżki majonezu
 - pół kubka jogurtu
 - przyprawa do sałatek
 
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką – jak zrobić?
- Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w dość grube plastry i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na każdy plaster nałożyć sos. Całość podlać pół szklanki rosołu. Przykryć folią i piec ok 2 h w temp. 180 st.
 - Kapustę poszatkować. Marchewkę potarkować na tarce jarzynowej. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, dodać kukurydzę i wymieszać wszystkie składniki. Majonez wymieszać z jogurtem i połączyć z warzywami. Całość posypać przyprawą do sałatek.
 
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką – dodatkowe informacje
Przed pieczeniem karkówkę można nawet dzień wcześniej obsmażyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Następny przepis: Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha
