Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką

Zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczną karkówkę, która zaskoczy Was swoim niepowtarzalnym smakiem. Karkówka w sosie słodko-kwaśnym od Łowicz to doskonałe połączenie soczystego mięsa z wykwintnym sosem, który dodaje całości jedynego w swoim rodzaju charakteru. Do dania podajemy klasyczne, pieczone ziemniaki oraz chrupiącą surówkę dla zbalansowania smaków. To propozycja na obiad, który na pewno zachwyci wszelkiego rodzaju smakoszy. Całość jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi każdą chwilę spędzoną w kuchni. Zaskocz rodzinę i przyjaciół tym niezwykłym daniem.

Składniki:

  • Karkówka:
  • 1 kg karkówki
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
  • Surówka:
  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • papryka
  • kukurydza
  • 2 łyżki majonezu
  • pół kubka jogurtu
  • przyprawa do sałatek

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką – jak zrobić?

  1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w dość grube plastry i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na każdy plaster nałożyć sos. Całość podlać pół szklanki rosołu. Przykryć folią i piec ok 2 h w temp. 180 st.
  2. Kapustę poszatkować. Marchewkę potarkować na tarce jarzynowej. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, dodać kukurydzę i wymieszać wszystkie składniki. Majonez wymieszać z jogurtem i połączyć z warzywami. Całość posypać przyprawą do sałatek.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką – dodatkowe informacje

Przed pieczeniem karkówkę można nawet dzień wcześniej obsmażyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Następny przepis: Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode