Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona w folii aluminiowej to przepis na wyjątkowo soczyste i aromatyczne danie mięsne. Miłośnicy klasycznej polskiej kuchni, prostej, a jednocześnie wyrazistej w smaku z pewnością pokochają ten sposób przygotowania karkówki. Wytrawna i delikatna w smaku, doskonale łączy w sobie miękkość i chrupkość. Ten tradycyjny, nasycony aromatem pieczony w folii karczek, to nie lada gratka dla wszystkich miłośników mięs. Właściwie przyrządzony, zaskakuje miękkością i delikatnością, jednocześnie sprawiając, że dom pachnie jak podczas świątecznej kolacji. Połączenie smaków i aromatów sprawia, że chce się zajadać karkówkę ciągle, ciesząc się każdym kęsem.

Składniki:

  • 1,3 kg świeżego kawałka karkówki
  • 100g peklosoli
  • 1l wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • siatka wędliniarska
  • folia aluminiowa

Karkówka pieczona – jak zrobić?

  1. karkówkę peklować ok. tygodnia (można krócej jeśli kawałek jest cieńszy)
  2. po wyjęciu z zalewy włożyć w siatkę wędliniarską, owinąć folią aluminiową i piec w temp 180 stopni ok 2 godzin, pod koniec można rozciąć folię aby się mięso przyrumieniło
  3. gdy mięsko odpocznie, zdjąć siatkę i smacznego

bułeczka z mięskiem i ćwikłą - swojskie

Karkówka pieczona – dodatkowe informacje

Ja siatkę związuję sznureczkiem i przed zdjęciem rozcinam sznurek, zdejmuję siatkę w całości i myję, przyda się do ponownego wykorzystania


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka peklowana
Następny przepis: Karkówka pieczona - marynowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode