Karkówka pieczona
Karkówka pieczona w folii aluminiowej to przepis na wyjątkowo soczyste i aromatyczne danie mięsne. Miłośnicy klasycznej polskiej kuchni, prostej, a jednocześnie wyrazistej w smaku z pewnością pokochają ten sposób przygotowania karkówki. Wytrawna i delikatna w smaku, doskonale łączy w sobie miękkość i chrupkość. Ten tradycyjny, nasycony aromatem pieczony w folii karczek, to nie lada gratka dla wszystkich miłośników mięs. Właściwie przyrządzony, zaskakuje miękkością i delikatnością, jednocześnie sprawiając, że dom pachnie jak podczas świątecznej kolacji. Połączenie smaków i aromatów sprawia, że chce się zajadać karkówkę ciągle, ciesząc się każdym kęsem.
admin
Składniki:
- 1,3 kg świeżego kawałka karkówki
- 100g peklosoli
- 1l wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- siatka wędliniarska
- folia aluminiowa
Karkówka pieczona – jak zrobić?
- karkówkę peklować ok. tygodnia (można krócej jeśli kawałek jest cieńszy)
- po wyjęciu z zalewy włożyć w siatkę wędliniarską, owinąć folią aluminiową i piec w temp 180 stopni ok 2 godzin, pod koniec można rozciąć folię aby się mięso przyrumieniło
- gdy mięsko odpocznie, zdjąć siatkę i smacznego
Karkówka pieczona – dodatkowe informacje
Ja siatkę związuję sznureczkiem i przed zdjęciem rozcinam sznurek, zdejmuję siatkę w całości i myję, przyda się do ponownego wykorzystania
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka peklowana
Następny przepis: Karkówka pieczona - marynowana