Karkówka peklowana

Karkówka peklowana

Karkówka peklowana to wyjątkowe danie, które z powodzeniem zagości na każdym rodzinnym grille czy spotkaniu ze znajomymi. Proces peklowania nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat, a także dodaje mu soczystości, dzięki czemu staje się niezwykle kruche. Peklować można na różne sposoby – na mokro lub na sucho, na grilla, do pieczenia czy gotowania. To, jak zapeklować karkówkę, zależy wyłącznie od twoich upodobań. Bez względu na wybraną technikę, karkówka peklowana zawsze zachwyca swym wyjątkowym charakterem, a jej smak długo pozostaje w pamięci. To danie, które zasługuje na specjalne okazje.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 listków laurowych
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 opakowanie soli peklowej 50 gram z firmy Prymat
  • 3 łyżki soli naturalnej, kamiennej
  • 6 ząbków sprasowanego czosnku
  • DODATKOWO PRZED PIECZENIEM:
  • przyprawa uniwersalna lub sól, słodka mielona papryka, pieprz mielony, rozmaryn suszony, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 szklanka bulionu cielęcego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 cebule pokrojone w talarki, 1 łyżka masła, 5 ząbków czosnku z łupiną

Karkówka peklowana – jak zrobić?

  1. Zagotować wodę z listkami i zielem. Zestawić z ognia i rozpuścić w niej sól naturalną i sól peklową, Wystudzić dokładnie. Mięso ułożyć w garnku emaliowanym, zalać zimną zalewą i wynieść w chłodne miejsce na 4-5 dni.
  2. Gdy mięso będzie zamarynowane, wyjąć go z zalewy, osuszyć, osznurować, przyprawić jeszcze przyprawa uniwersalna lub solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i rozmarynem, włożyć do naczynia żaroodpornego dodać masło, bulion, pokrojone w talarki warzywa, listek, ziele i czosnek.
  3. Przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso kilkakrotnie. Upieczone pozostawić na 30 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

Porady – Karkówka peklowana

Tak zamarynowane mięso zamiast upiec można pokroić na porcje i włożyć do słoików, do połowy wysokości, podlać trochę wody, zamknąć i pasteryzować. Przepis na karkówkę peklowaną na grilla podejrzany na blogu Kulinarne spotkania. Blogspot. Ja oczywiście go zmodyfikowałam.

Jeżeli marynujemy karkówkę peklowaną na mokro, należy ją naszprycować w kilku miejscach przygotowaną zalewą.

Gdyby zdarzyło się tak, że w trakcie peklowania karkówki woda stanie się mętna, z nalotami, należy mięso wyjąć, opłukać i zalać nową zalewą


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka inaczej
Następny przepis: Karkówka pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode