Karkówka duszona w kiszonej kapuście
Karkówka duszona w kiszonej kapuście to potrawa pełna wyrazistych smaków, łącząca w sobie tradycje polskie oraz słowiańskie. Subtelna karkówka, doskonale komponuje się z lekko kwasowym smakiem kiszonej kapusty, tworząc niepowtarzalny duet. To danie, które karmiło pokolenia Polaków, jest nieodłącznym elementem rodzinnego stołu, a także stałym punktem menu wielu polskich restauracji. Choć proces przygotowania wymaga nieco czasu oraz cierpliwości, efekt z pewnością to wynagradza. Karkówka duszona w kapuście kiszonej, to bez wątpienia absolutna klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie przestaje zaskakiwać swoim bogactwem smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego z karkówki
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 2-3 cebule
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka
Karkówka duszona w kiszonej kapuście – jak zrobić?
- Karkówkę umyć, osuszyć i lekko ubić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na złoty kolor.
- Kapustę opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do dużego rondla, wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat.
- Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni soląc odrobinę. To samo zrobić z pieczarkami.
- Do naczynia żaroodpornego ułożyć w następującej kolejności:
- połowę kapusty
- karkówkę
- pieczarki
- cebulę
- Włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 60-70 min.
Porady – Karkówka duszona w kiszonej kapuście
W sezonie letnim robię to danie z młodej kapusty, co daje jeszcze lepszy efekt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkade czyli napój z hibiskusa
Następny przepis: KARKÓWKA FASZEROWANA PIECZARKAMI