Karkówka duszona w kiszonej kapuście

Karkówka duszona w kiszonej kapuście

Karkówka duszona w kiszonej kapuście to potrawa pełna wyrazistych smaków, łącząca w sobie tradycje polskie oraz słowiańskie. Subtelna karkówka, doskonale komponuje się z lekko kwasowym smakiem kiszonej kapusty, tworząc niepowtarzalny duet. To danie, które karmiło pokolenia Polaków, jest nieodłącznym elementem rodzinnego stołu, a także stałym punktem menu wielu polskich restauracji. Choć proces przygotowania wymaga nieco czasu oraz cierpliwości, efekt z pewnością to wynagradza. Karkówka duszona w kapuście kiszonej, to bez wątpienia absolutna klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie przestaje zaskakiwać swoim bogactwem smaku.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego z karkówki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka

Karkówka duszona w kiszonej kapuście – jak zrobić?

  1. Karkówkę umyć, osuszyć i lekko ubić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na złoty kolor.
  2. Kapustę opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do dużego rondla, wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat.
  3. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni soląc odrobinę. To samo zrobić z pieczarkami.
  4. Do naczynia żaroodpornego ułożyć w następującej kolejności:
    • połowę kapusty
    • karkówkę
    • pieczarki
    • cebulę
  5. Włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec 60-70 min.

Porady – Karkówka duszona w kiszonej kapuście

W sezonie letnim robię to danie z młodej kapusty, co daje jeszcze lepszy efekt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkade czyli napój z hibiskusa
Następny przepis: KARKÓWKA FASZEROWANA PIECZARKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode