Karkade czyli napój z hibiskusa

Karkade czyli napój z hibiskusa

Karkade to wyjątkowy napój, który z pewnością zasługuje na więcej uwagi. Wywodzi się z Afryki Północnej oraz Bliskiego Wschodu, ciesząc się tam niezwykłą popularnością. To aromatyczne, czerwone napoje z hibiskusa, które stało się znane na całym świecie dzięki swojemu niezwykłemu smaku i zdrowotnym właściwościom. Jego słodko-kwaskowy smak idealnie orzeźwia w upalne dni, natomiast walory zdrowotne sprawiają, że warto pić go przez cały rok. Przygotowanie karkade wcale nie jest skomplikowane, wymaga jedynie kilku składników, które z łatwością znajdziemy w sklepach. Ten przepis pomoże ci sprawić, że codzienne picie herbaty stanie się niezwykłym rytuałem.

Składniki:

  • 10 kwiatów hibiskusa
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml wody gorącej
  • 2 l wody zimnej

Karkade czyli napój z hibiskusa – jak zrobić?

  1. Kwiaty umieścić w dzbanku, zasypać cukrem i zalać wrzątkiem, wymieszać. Chwilę parzyć esencje, którą następnie rozcieńczamy zimną wodą.

Karkade czyli napój z hibiskusa – dodatkowe informacje

W Egipcie karkade to bardzo popularny napój gdyż skutecznie gasi pragnienie. Pija się go zarówno na ciepło jak i zimno, z dużą ilością cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka
Następny przepis: Karkówka duszona w kiszonej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode