Karkade czyli napój z hibiskusa
Karkade to wyjątkowy napój, który z pewnością zasługuje na więcej uwagi. Wywodzi się z Afryki Północnej oraz Bliskiego Wschodu, ciesząc się tam niezwykłą popularnością. To aromatyczne, czerwone napoje z hibiskusa, które stało się znane na całym świecie dzięki swojemu niezwykłemu smaku i zdrowotnym właściwościom. Jego słodko-kwaskowy smak idealnie orzeźwia w upalne dni, natomiast walory zdrowotne sprawiają, że warto pić go przez cały rok. Przygotowanie karkade wcale nie jest skomplikowane, wymaga jedynie kilku składników, które z łatwością znajdziemy w sklepach. Ten przepis pomoże ci sprawić, że codzienne picie herbaty stanie się niezwykłym rytuałem.
admin
Składniki:
- 10 kwiatów hibiskusa
- 2 łyżki cukru
- 250 ml wody gorącej
- 2 l wody zimnej
Karkade czyli napój z hibiskusa – jak zrobić?
- Kwiaty umieścić w dzbanku, zasypać cukrem i zalać wrzątkiem, wymieszać. Chwilę parzyć esencje, którą następnie rozcieńczamy zimną wodą.
Karkade czyli napój z hibiskusa – dodatkowe informacje
W Egipcie karkade to bardzo popularny napój gdyż skutecznie gasi pragnienie. Pija się go zarówno na ciepło jak i zimno, z dużą ilością cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka
Następny przepis: Karkówka duszona w kiszonej kapuście